Kültür-Sanat

Edebiyat dergisi Sabitfikir’in GYY’si Mustafa Akar’dan Küçük İskender paylaşımı: Rahmetlinin şiirini beğenmek gibi bir zorunluluğum mu var?

Derginin birçok eski yazarı, yazılarının arşivden kaldırılmasını talep etti

04 Temmuz 2019 21:23

T24 Haber Merkezi

Kansere yenik düşerek 55 yaşında hayatını kaybeden şair Küçük İskender adıyla tanınan Derman İskender Över için haber ve taziye mesajı yayınlamadığı için tepki gösterilen edebiyat dergisi Sabitfikir Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Akar, “Rahmetlinin şiirini beğenmek gibi bir zorunluluğum mu var?” dedi. Duruma tepki gösteren yazar ve çevirmen Mahir Ünsal Eriş, antropolog ve roman yazarı Irmak Zileli ve yazar Sibel Oral yazılarının derginin internet sitesinden kaldırılmasını istedi.

Şair Küçük İskender'in ölümü dolayısıyla haber ve taziye mesajı yayınlamadığı için tepki gösterilen Turkuvaz Dergi Grubu'na ait edebiyat dergisi Sabitfikir’in Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Akar, “Birincisi, genelde sitede taziye mesajı yayınlamıyoruz, basılı dergide anmayı tercih ediyoruz. İkincisi, rahmetlinin şiirini beğenmek gibi bir zorunluluğum mu var?" şeklindeki mesajı sonrası bir çok yazar yazılarının derginin sitesinden kaldırılmasını istedi.

"Mustafa Akar taziye/haber yayınlamayıp üstüne gerekçe olarak kişisel beğenisini öne sürmüş"

Yazılarının Sabitfikir Dergisi'nden kaldırılmasını isteyen yazarlardan Irmak Zileli sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Sabit Fikir’deki yazılarımı neden çektiğimi soran ve meseleyi bilmeyen okurlara burdan açıklama gereği duydum. Küçük İskender’in ardından Sabit Fikir Yayın Yönetmeni Mustafa Akar taziye/haber yayınlamayıp üstüne gerekçe olarak kişisel beğenisini öne sürmüş. Şu an sitede yer alan haber tepkiler üzerine bugün yapıldı. Dergi yönetimi daha kurulduğu gün Sabit Fikir dergisinde yazmaya başlayan küçük İskender’in anısına saygı göstermeyen tutumlarıyla derginin tarihine sahip çıkmadıklarını belli etmişler.Öte yandan kendisine ilan veren bir yayınevinin ilanındaki “eşcinselliği” bile sansürleyen bir derginin "bugününde" de benim açımdan sahip çıkılacak bir taraf bulunmamakta. O yüzden dergi arşivlerinde duran yazılarımı bir tepki olarak çektiğimi açıladım."