Ekonomi

ECB Yönetim Kurulu üyesi Panetta, şirketlerin kâr marjının enflasyona etkisine dikkat çekti

02 Nisan 2023 12:52

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta, şirketlerin kâr marjlarının enflasyon üzerindeki etkisinin genel kabul görmüş anlayışa kıyasla daha fazla olabileceğini belirtti.

New York Times'a konuşan Panetta, maaş artışları üzerine çok fazla tartışma döndüğünü hatırlattıktan sonra "Ancak gelirin diğer bileşeni olan kârlara muhtemelen yeteri kadar odaklanmıyoruz" diye konuştu.

Panetta şu değerlendirmede bulundu:

"Girdi maliyetleri düşerken perakende fiyatları ve kârların arttığı sektörler var. Bir merkez bankacısı olarak bu durum artan kârlar nedeniyle enflasyonda artış olabileceğinden endişe etmek için yeterli."

Çekirdek enflasyon rekor seviyede

Panetta, geçen ay Frankfurt'ta yaptığı bir konuşmada Euro Bölgesi'nde 2022'nin son çeyreğindeki fiyat baskılarının yarısının şirket kârlarından geldiğini söylemişti. 

Refinitiv verilerine göre Euro Bölgesi'nin kamuya açık şirketlerinin ortalama kâr marjı mart ayında yüzde 8,5 olmuştu. 2019'un sonunda bu oran yüzde 7,2 seviyesindeydi.

20 üyeli Euro Bölgesi'nde yıllık tüketici enflasyonu martta yüzde 6,9'a gerilemişti. Çekirdek tüketici enflasyonu ise manşet enflasyondaki gerilemeye rağmen mart ayında rekor kırarak yüzde 5,7'ye yükselmişti.