Ekonomi

ECB, yeni bir tahvil alım programı başlatacak

"TPI'nın alımlarının büyüklüğü politika aktarımının karşı karşıya olduğu risklerin ağırlığına, şiddetine bağlı olacak"

21 Temmuz 2022 15:40

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi bugün yaptığı ve 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırımına karar verdiği toplantıda, yeni bir tahvil alım programının başlatılmasını da kararlaştırdı. Yeni programın detayları ayrı bir açıklama ile duyurulacak.

ECB Yönetim Konseyi, mevduat faizinin 50 baz puan artırılarak yüzde -0,50'den yüzde 0,00'a çıkarıldığı toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, önümüzdeki toplantılarda faiz oranlarının daha da normalleştirilmesinin uygun olacağına karar verildiğini belirtti. Bugün yapılan önden yüklemeleri faiz artırımıyla negatif faizlerden çıkılmasının Yönetim Konseyi'ne faiz kararlarına toplantıdan-toplantıya yaklaşıma geçiş yapma imkanı vereceğini vurguladı. 

Foreks'in aktardığına göre ECB açıklamasında, "Yönetim Konseyi'nin gelecekteki politika faizi patikası verilere bağlı olmaya devam edecek ve yüzde 2 enflasyon hedefinin orta vadede gerçekleştirilmesine yardım edecek. Politika normalleştirme çerçevesinde Yönetim Konseyi aşırı likidite tutulmasının ücretlendirilmesi için seçenekleri değerlendirecek" ifadeleri de yer aldı. 

Yönetim Konseyi'nin bugünkü toplantıda para politikasının etkin aktarımını desteklenmesi için yeni bir tahvil alım programının (TPI) gerekli olduğunu değerlendirdiğini anlatan ECB, yeni tahvil alım programının para politikası duruşunun tüm Euro Bölgesi ülkeleri genelinde sorunsuz şekilde aktarılmasını sağlayacağını savundu.

ECB, "TPI, Yönetim Konseyi'nin araç setine eklenecek ve Euro Bölgesi genelinde para politikasının aktarımına yönelik ciddi bir tehdit yaratan istenmeyen, düzensiz piyasa dinamiklerine karşı aktive edilebilecek. TPI'nın alımlarının büyüklüğü politika aktarımının karşı karşıya olduğu risklerin ağırlığına, şiddetine bağlı olacak. TPI, Yönetim Konseyi'ne fiyat istikrarı görevini daha etkin şekilde yerine getirme imkanı verecek" dedi.

Banka, TPI'nın detaylarını saat 16.45'te ayrı bir bir açıklama ile duyuracak.

TIKLAYIN: 11 yıl sonra ilk: Avrupa Merkez Bankası'ndan 50 baz puan faiz artışı