Ekonomi

EBSO Üyesi Peköz: Tekstilciler 100 TL'lik, 250 TL’lik desteklerle ayakta kalamaz

Peköz, "Batma noktasındayız" dedi

29 Aralık 2022 09:50

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi Remzi Peköz, tekstilde kitlesel işçi çıkarmaların başladığını belirterek, son asgari ücret zamlarının ardından sektörde işlerin iyice zora girdiğini söyledi.

“100 TL’lik, 250 TL’lik destekle olmaz” diye konuşan Peköz, 39 yıllık firmasını kapatmayı düşündüğünü dile getirdi. EBSO Başkan Yardımcısı Hakan Ürün de vergi dilimlerinin asgari ücret artışı oranında yeniden belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Ekonomi gazetesinin aktardığı habere göre, EBSO Aralık ayı meclis toplantısı yapıldı. KOSGEB İl Müdürü Levent Arslan’ın konuk konuşmacı olarak katıldığı ve 2023 Oda bütçesinin 98 milyon 500 bin TL olarak kabul edildiği meclis toplantısında konuşan Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu, yeni yıla küresel ekonomideki riskler ve belirsizliklerin dışında ülkemizin kendi gündemi içerisindeki belirsizliklerle giriş yapıldığını söyledi.

Çözüm bekleyen konuların ve risklerin artırmaya devam ettiğini kaydeden Gökçüoğlu, “Bu yıl özellikle de ekonomide izlenecek politikaların çok kritik olduğunun, karar vericilerin de bu yaklaşım içerisinde sağduyulu davranması gerektiğinin altını çizmek istiyorum” diye konuştu.

"Batma noktasındayız"

Remzi Peköz ise 39 yıldan bu yana tekstil hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösterdiğini belirterek, “Batma noktasındayız” dedi. Yeni asgari ücretin maliyetler üzerindeki payını yüzde 7 olarak açıklayan Peköz, “Tüm dünyanın etkilendiği bu ekonomik ortamda, ucuz iş gücüne sahip ülkeler maliyetine ürün veriyor. Benim rekabet etme şansım yok. Elimdeki iş de oraya gidiyor. Bu kurla imalatçı bir yapının monopol değilse, bazı kar destekleri yoksa yaşamını sürdürme şansı sıfır” dedi.

"100, 200, 300 lira destekle bunlar olmaz"

Bu duruma çözüm bulunması temennisini dile getiren Peköz, şunları söyledi:

“100 lirayla, 200, 300 lira destekle bunlar olmaz. Bıçak geldi kemiğe dayandı. 39 yıllık firmayım. Tırnaklarımla kurdum. Baba malı, ana malı değil. Allaha şükür ayaktayım. Ne bir çekim karşılıksız çıktı ne verdiğim bir sözü yerine getirememezlik ettim.

Ayaktayım ama işletmemi kapatmayı düşünüyorum. 38 yıldır tıkır tıkır yürüyen işletmemi neden kapatayım? Hükümetimiz, Cumhurbaşkanımız bu işi biliyor. Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Seçim olana kadar bizim canımız çıkacak. Bunu kabul etmek mümkün değil.”