Dünya

Duvarlara eklenen zikzak desenler, aşırı ısınan binaların soğutulmasına yardımcı olabilir

Kış aylarında daha soğuk bölgelerde ısıtma taleplerini artırabilir

16 Ağustos 2024 13:25

T24 Dış Haberler

Yeni bir araştırma, bina duvarlarına zikzak şekiller eklemenin aşırı ısınan binaların soğutulmasına yardımcı olabileceğini gösterdi. 

Binaların, şu anda küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ından sorumlu olduğu ve küresel karbondioksit emisyonlarının üçte birinden fazlasına katkıda bulunduğunu söyleyen bilim insanları, bu enerjinin önemli bir kısmının iklimlendirme sistemlerinden kaynaklandığını belirtti. Kontrol edilmediği takdirde bu rakamın 2050 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor.

Küresel ısınma devam ettikçe, binalarda soğutma talebi de artmaya devam ediyor. Bu büyüyen zorluğa yanıt olarak, bilim insanları enerji tüketimine dayanmayan pasif soğutma çözümlerini araştırdılar. 

New York'taki Columbia Üniversitesi'nden Qilong Cheng liderliğindeki bir araştırma ekibi, güneş enerjisini binalardan uzaklaştırarak enerji kullanımını azaltmaya yardımcı olabilecek umut verici bir çözüm geliştirdi.

Cheng'in ekibi, herhangi bir enerji tüketmeden bir binanın yüzey sıcaklığını düz duvarlara kıyasla 3 dereceye kadar azaltabilen zikzak desenli bir yapısal duvar tasarımı önerdi.

Bu yenilikçi soğutma yöntemi daha sıcak iklimler için umutlandırırken, kış aylarında daha soğuk bölgelerde ısıtma taleplerini artırabilir.