Dünya

Dünyanın mutluluk verileri açıklandı; sosyal medya gençlerde orta yaş krizine neden oluyor

Dünya çapında yapılan bir araştırmaya göre gençlerin mutluluk oranı, yaşlıların mutluluk oranından daha az

20 Mart 2024 10:16

T24 Dış Haberler

ABD'nin en üst düzey doktoru, gençlerin zorlandığını belirtirken dünya çapında yapılan bir araştırma gençlerin "orta yaş krizine eşdeğer" bir kriz yaşayarak eski kuşaklardan daha az mutlu olduğunu ortaya koydu. 

ABD Genel Cerrahı Dr. Vivek Murthy, çocukların sosyal medya kullanmalarına izin vermenin, onlara güvenli olduğu kanıtlanmamış ilaç vermek gibi olduğunu söyledi. Hükümetlerin son yıllarda sosyal medyayı daha iyi düzenlemedeki başarısızlığının "delilik" olduğunu söyledi.

Murthy, Guardian'a verdiği demeçte, yeni verilerin Kuzey Amerika'daki gençlerin yaşlılardan daha az mutlu olduğunu ortaya koyduğunu ve aynı "tarihi" değişimin Batı Avrupa'da da beklendiğini söyledi.

2024 Dünya Mutluluk Raporu'na göre, 30 yaş altı gençlerin refah düzeyindeki düşüş ABD'yi en mutlu ülkeler sıralamasında ilk 20'nin dışına itti. 

ABD'de 15-24 yaş arası kişilerin daha yaşlı kuşaklara göre daha mutlu olarak ölçüldüğü 12 yılın ardından, 2017'de bu eğilim tersine dönmüş görünüyor. Aradaki fark Batı Avrupa'da da daraldı ve aynı değişimin önümüzdeki bir iki yıl içinde gerçekleşebileceği düşünülüyor.

Murthy, raporun bulgularını "gençlerin ABD'de ve giderek tüm dünyada gerçekten zorlandıklarına dair bir uyarı" olarak nitelendirdi. Sosyal medya platformlarının çocuklar ve ergenler için güvenli olduğunu kanıtlayan verileri görmeyi beklediğini söyleyen Murthy, gençlerin gerçek hayattaki sosyal bağlantılarını geliştirmek için uluslararası eylem çağrısında bulundu.

Oxford Üniversitesi Refah Araştırma Merkezi Direktörü ve çalışmanın editörü Prof Jan-Emmanuel De Neve, "Özellikle Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da [gençlerin mutluluğunda] endişe verici düşüşler olduğunu gösterdi" dedi.

Neve, "Dünyanın bazı bölgelerinde çocukların şimdiden orta yaş krizine eşdeğer bir durum yaşadığını düşünmek, acil politika önlemleri alınmasını gerektiriyor" ifadelerini kullandı. 

Britanya, El Salvador'u geride bıraktı

30 yaş altı İngilizler sıralamada Moldova, Kosova ve hatta dünyanın en yüksek cinayet oranlarından birine sahip olan El Salvador gibi ülkelerin gerisinde 32. sırada yer aldı.

Buna karşın 60 yaş üstü İngilizler dünyanın en mutlu yaşlı nesilleri arasında ilk 20'ye girmeyi başardı. Bu ayın başlarında İngiliz gençlerinin çoğunluğu anketörlere hayatlarının bir önceki nesilden daha kötü olmasını beklediklerini söyledi.

ABD 62'nci sırada

ABD genel mutluluk sıralamasında sekiz basamak gerileyerek 23. sıraya düşerken, sadece 30 yaş altı kişilere sorulduğunda dünyanın en zengin ülkesi Guatemala, Suudi Arabistan ve Bulgaristan'ın ardından 62. sırada yer aldı. Sadece 60 yaş ve üzeri kişilerin görüşleri dikkate alındığında ise ABD en mutlu 10. ülke oldu. 

Rapora göre ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'da mutluluk tüm yaş gruplarında, ama özellikle de gençlerde azaldı; öyle ki gençler 2021-23'te en az mutlu olan yaş grubu olacak. 2010 yılında gençler orta yaştakilerden daha mutluydu.

"Beğen butonları ve sonsuz kaydırma sınırlandırılmalı"

Murthy, ABD'li ergenlerin günde ortalama beş saatlerini sosyal medyada geçirdiklerini ve üçte birinin hafta içi geceleri gece yarısına kadar cihazlarının başında kaldıklarını söyledi. Gençlerin sosyal medyadan kaynaklanan zararlarının azaltılması için "şimdi", beğen butonları ve sonsuz kaydırma gibi özelliklerin sınırlandırılması ya da ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.