Dünya

Dünyanın en zengin beş insanı 2020'den beri servetlerini iki kattan fazla artırdı; en yoksul yüzde 60'lık kesim, para kaybetti

Oxfam, dünya milyarderlerinin 2020 yılına kıyasla 3,3 milyon dolar daha zengin olduğunu ve servetlerinin enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttığını söyledi

"Zenginleri vergilendirin"

15 Ocak 2024 08:23

T24 Dış Haberler

Dünyanın en zengin beş insanı 2020'den bu yana servetlerini iki kattan fazla artırarak 869 milyar dolara çıkarırken, dünyanın en yoksul yüzde 60'ı yani yaklaşık 5 milyar insan da para kaybetti. 

Oxfam tarafından hazırlanan rapora göre zengin ve yoksul arasındaki uçurumun artması ve bu durumun on yıl içinde dünyanın ilk trilyonerini çıkarması bekleniyor. Rapor aynı zamanda, mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde dünyadaki yoksulluğun 229 yıl daha ortadan kaldırılamayacağı uyarısında bulunuyor.

Dünya liderleri 2020'ye kıyasla 3,3 milyon dolar daha zengin

Covid pandemisinden bu yana eşitsizlikte dramatik bir artış yaşandığına dikkat çeken Oxfam, dünya milyarderlerinin 2020 yılına kıyasla 3,3 milyon dolar daha zengin olduğunu ve servetlerinin enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttığını söyledi.

Dünyanın 10 şirketinden 7'si bir milyardere sahip

Inequality Inc. adlı rapor, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca işçinin yaşam standartlarındaki durgunluğa rağmen dünyanın en büyük 10 şirketinden 7'sinin CEO veya ana hissedar olarak bir milyardere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

"İşçiler son 2 yılda her biri için 25 günlük ücret kaybetti"

Raporda, "Dünya genelinde insanlar, genellikle güvencesiz ve güvensiz işlerde yoksulluk ücretleri karşılığında daha fazla ve daha uzun saatler çalışıyor. 52 ülkede yaklaşık 800 milyon işçinin ortalama reel ücretleri düşmüştür. Bu işçiler son iki yılda toplam 1,5 milyar dolar kaybetti; bu da her bir işçi için 25 günlük ücret kaybına denk geliyor" deniyor. 

Dünyanın en büyük 148 şirketinin Haziran 2023'e kadar olan yılda toplam 1,8 milyon dolar net kâr elde ettiğini ortaya koyan rapor, bu rakamın 2018-2021 yıllarındaki ortalama net kârlara kıyasla yüzde 52'lik bir artış gösterdiğini belirtiyor.

Yalnızca İngiliz milyarderlerden alınacak yüzde 1'lik servet vergisi 22 milyar sterlin gelir getirebilir

İşçiler ile süper zengin şirket patronları ve sahipleri arasındaki dengeyi düzeltmek için bir servet vergisi çağrısında bulunan rapor, İngiliz milyoner ve milyarderlerden alınacak böyle bir verginin, 10 milyon sterlinin üzerindeki net servet üzerinden yüzde 1 ila yüzde 2 arasında bir oranda uygulanması halinde, her yıl 22 milyar sterlin gelir getirebileceğini belirtiyor.

Dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesimi, hisse senetleri ve tahvillerin yanı sıra özel şirketlerdeki hisseler de dahil olmak üzere tüm küresel finansal varlıkların yüzde 59'una sahip. Britanya'da en zengin yüzde 1'lik kesim 1,8 milyon sterlin değerindeki tüm finansal varlıkların yüzde 36,5'ine sahip.