Dünya

Dünyanın en ünlü restoranlarından Noma, 2025 sonunda kapanarak "test mutfağı" olacak

10 Ocak 2023 08:44

T24 Dış Haberler

Dünyanın en ünlü restoranlarından Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan 3 Michelin Yıldızlı Noma, 2024'ün sonunda kapanarak bir "yemek laboratuvarı olacağını" açıkladı. 

Restoranın temsilcileri, Instagram üzerinden yaptıkları açıklamada, "Noma'yı sürdürmek için değişmek zorundayız. 2024 kışı, Noma'nın bildiğimiz haliyle son sezonu olacak" dedi.

Açıklamada, "Yeni bir sayfa açıyoruz" denilirken, "2025'te restoranımız koca bir laboratuvara dönüştürülecek; yemek girişimciliği ve yeni lezzetlerin geliştirilmesine adanmış bir test mutfağı olacak. Bunun meyveleri, hiç olmadığı kadar yaygın olarak paylaşılacak" ifadeleri kullanıldı. 

Adını Danca "nordisk" (Nordik) ve "mad" (yemek) kelimelerinin ilk hecelerinin birleşiminden alan Noma, 2003'te açılmış ve 2016'da kapanmıştı. Restoran, iki sene sonra Kopenhag'ın merkezindeki yerinden daha yeşil bir bölgeye taşınarak tekrar açıldı. 

Restoran, farklı 'en iyi restoranlar' listelerinde sıklıkla üst sıralarda yer aldı. Noma'nın şefi René Redzepi'nin "İskandinav mutfağını dönüştürdüğü" söyleniyor.

2020 yılında pandemi sebebiyle üst üste açılıp kapanmak zorunda kalan Noma, aynı yılın yaz aylarında geçici olarak bir hamburger ve şarap barına dönüştürülmüştü.

The Guardian'ın aktardığına göre bir test mutfağına dönüştürülse de Noma, zaman zaman çeşitli şehirlerde geçici 'pop up' restoranlar açacak.