Ekonomi

Dünyanın en güçlü iki merkez bankası Fed'in Jackson Hole'da düzenlediği politika toplantısına katılmıyor

Toplantı, volatil finans piyasaları ve artan resesyon endişeleri ortamında gerçekleştiriliyor

23 Ağustos 2019 13:09

Derin politika zorluklarıyla karşı karşıya bulunan dünyanın en güçlü merkez bankacılarından ikisi, Fed'in cuma günü Jackson Hole'da düzenleyeceği yıllık konferansa katılmayacak.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, geçmişte ara sıra katıldıkları Kansas City Fed'in ev sahipliğinde düzenlenen bu sempozyuma bu kez gelmemeyi tercih ettiler.

Wyoming'teki bu toplantı, volatil finans piyasaları ve artan resesyon endişeleri ortamında gerçekleştiriliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü, para politikasının zorlukları temalı konferansta bir konuşma yaparak sempozyumu resmi olarak açacak. Görevi bırakmaya hazırlanan İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney öğle yemeğinde bir konuşma yapacak.

Powell'ın konuşması TSİ 17:00'de ve Carney'in konuşması ise TSİ 22:00'de başlayacak.

Sempozyuma katılan arasında ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed guvernörlüğü için adaylarından biri olan ve St Louis Fed araştırma direktörü Chris Waller da yer alıyor. Trump'ın diğer bir adayı olan Judy Shelton etkinliğe katılmıyor. Ancak Washington'daki Fed Kurulu'nda boş kalan iki sandalye için bu isimlerden hiç biri henüz resmi olarak aday gösterilmedi.

Trump son dönemde Powell ve Fed'i faizi çok fazla ve çok hızlı artırmakla itham ederek defalarca sert bir dille eleştirdi.

Wyoming’in doğa harikası Grand Teton Ulusal Parkı yakınlarında düzenlenen bu prestijli politika sempozyumuna katılacak diğer önemli isimler şöyle;

- AMB'den üç icra kurulu üyesi: Benoit Coeure, Sabine Lautenschlaeger ve Philip Lane. AMB Ekonomiden Sorumlu Genel Direktörü Frank Smets de toplantıya katılıyor ve Cuma günü konferansta sunulacak bildirilerden biri için düzenleneek toplantıda da tartışmacı olacak.

- Kanada Merkez Bankası Başkanı Stephen Poloz'un yanında Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe ve Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Adrian Orr da sempozyuma katılacak.

- Eski Fed Başkanı Janet Yellen.

- Hong Kong Para Otoritesi CEO'su Norman Chan ile birlikte Norveç, Danimarka, Hollanda, Güney Afrika, Finlandiya ve Arjantin merkez bankalarının başkanları da bu etkinlikte yerlerini alacak.