Ekonomi

Dünya yazarı Oğuz: Toplum enflasyonla mücadeleye hazır mı?

"Sosyal mutabakatsızlık, enflasyonun uzun ve sancılı süreç sonunda çözülebileceği gerçeğiyle yüzleştiriyor bizi"

16 Haziran 2022 09:15

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, "Toplum enflasyonla mücadeleye hazır mı?" başlıklı bugünkü yazısında "Çünkü enflasyonla mücadelenin konfor alanlarını terk etmek olduğunu biliyoruz. Çünkü enflasyonla mücadelenin ücretleri baskılamak olduğunu, gelirleri budamak olduğunu, kemer sıkmak olduğunu, acı reçete olduğunu yakın tarihimizden biliyoruz. IMF’nin insansız ekonomi reçetelerinden hatırlıyoruz" diye yazdı.

Oğuz, " 'Enflasyonu başımıza açan bu hükümettir, onu çözecek olan da kendileridir…' Görüştüğüm her kesimden insanın ortak söylemi bu… Oysa enflasyonun bu düzeye gelmesinde sadece Merkez Bankası, faiz inadı ve ekonomideki yönetimsizlik değil, bizlerin de payı var" diyerek şöyle devam etti:

"Fakat aşamadığımız şudur; enflasyonu çözün ama beni bu işe karıştırmayın. Ben konfor alanımı terk etmek istemiyorum. Daha doğrusu benim enflasyonumu telafi edin ama komşum fedakârlık yapsın. Ben nimetlerimden mahrum olmak istemiyorum. Enflasyon külfetini benim dışımda kim çekerse çeksin.

Tam da bu sosyal mutabakatsızlık, enflasyonun uzun ve sancılı süreç sonunda çözülebileceği gerçeğiyle yüzleştiriyor bizi… Ancak gerçek şu ki, enflasyonu kim(ler) üretmişse o(nlar) çözecektir ve külfetine katlanacaktır. Konfor çürütür diye boşuna dil dökmedik yıllarca…"

Yazının tamamı için tıklayın