Ekonomi

Dünya yazarı: Benzinde 86 kuruşluk zammın iptali, 1 lira 82 kuruşluk indirim fırsatının kaçırılmasına sebep oldu

"Bir gün 96 kuruş fazla ödeyecek, ertesi gün ya da günlerde 1 lira 82 kuruş indirimli, yani zamdan önceki fiyatın da 86 kuruş altında benzin kullanacaktık"

07 Temmuz 2022 09:18

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, geçtiğimiz gün iptal edilen 96 kuruşluk benzin zammının iptal edilmesinin, benzine  1 lira 82 kuruşluk indirim gelmesini engellediğini yazdı. Aktaş "Benzinde dün yapılması gereken 96 kuruşluk zammın iptali pahalıya patladı! Zam iptal edilince bugünden geçerli olmak üzere 1 lira 82 kuruşluk indirim fırsatı hesaplama yöntemi yüzünden kaçırılmış oldu" dedi.

Aktaş, benzin fiyatlarının Cenova borsasındaki 5 günlük ortalama benzin ve motorin fiyatıyla, Merkez Bankası'nın aynı 5 gündeki döviz kurunun TL'ye çevrildikten sonra fiyatın yüzde 3 altında ya da üstünde olması durumunda indirim ya da zam geldiğini belirterek şöyle devam etti:

"Benzindeki ortalama fiyat mevcut fiyatın yüzde 3.03 üstüne çıktığı için 96 kuruş zam yapmak gerekti. Ama bakın o zam bir şekilde geri alınınca ya da aldırılınca neler oldu...

Eğer benzine 6 Haziran’dan geçerli olmak üzere 96 kuruş zam yapılsaydı, bu kez bugünden geçerli olmak üzere 1 lira 82 kuruş indirim gelecekti.

Ama son beş gün ortalamasını alarak gidilen uygulama var ya, işte o hesaplama formülü yüzünden şimdi 1 lira 82 kuruşluk indirim yapılamıyor.

Şimdi söyleyin; 96 kuruş zammı yapıp ertesi gün 1 lira 82 kuruş indirimle yola devam etsek daha iyi değil miydi?

Bir gün 96 kuruş fazla ödeyecek, ertesi gün ya da günlerde 1 lira 82 kuruş indirimli, yani zamdan önceki fiyatın da 86 kuruş altında benzin kullanacaktık. Fena mı olurdu?"

Yazının tamamı için tıklayın