Dünya

Dünya'ya benzeyen ve potansiyel olarak yaşanabilir bir gezegen keşfedildi: 40 ışık yılı uzaklıkta

24 Mayıs 2024 15:37

T24 Dış Haberler

Avustralyalı bir üniversite öğrencisi, yalnızca 40 ışık yılı uzaklıkta, Dünya büyüklüğünde, potansiyel olarak yaşanabilir bir gezegenin keşfine öncülük etti.

Southern Queensland Üniversitesi'nde astrofizik alanında doktora adayı olan Shishir Dholakia, keşfi Kraliyet Astronomi Topluluğu'nda yayınlayan uluslararası bir ekibin parçası oldu. 

Gliese 12b olarak adlandırılan gezegenin keşfedilme anını anlatan Dholakia, "Tüm hesaplamaları yaptık. Muhtemelen Dünya büyüklüğünde, muhtemelen ılıman bir iklime sahip ve gerçekten çok yakında. Bu gerçekten harika bir şey.  Gezegenlerin üzerinde sıvı su bulunması halinde potansiyel olarak yaşanabilir olduğunu düşünüyoruz. Bu büyük yaşam arayışında, yaşanabilir başka gezegenler bulmaya çalışmak istiyoruz ve bu da iyi bir seçenek oluşturuyor. Yüzey sıcaklığının 42 derece olduğunu tahmin ediyoruz. Bu kendi güneş sistemimize de ışık tutabilir" diye konuştu. 

Dholakia, yeni gezegeni doğrulamak için NASA ile işbirliği yapan Edinburgh Üniversitesi doktora öğrencisi Larissa Palethorpe ile birlikte ekibe liderlik etti.