Spor

'Satrançın Mozart'ı Magnus Carlsen, rakibinin hile yaptığı iddialarının ardından Sinqufield Turnuvası'ndan çekildi

Carlsen, turnuvada 3'üncü turda, 19 yaşındaki Hans Niemann'a kaybetmişti

07 Eylül 2022 14:35

Dünya şampiyonu satranç oyuncusu Magnus Carlsen, Singuefield Kupası'ndan 19 yaşındaki Hans Niemann'a kaybettiği maçın ardından çekildi. Çekilme kararı, Carlsen'in 3'üncü rakibi Niemann'in hile yaptığını düşündüğü iddia edildikten sonra geldi. 

Popüler kültürde 'Satrancın Mozart'ı olarak da bilinen Norveçli dünya 1 numarası Magnus Carlsen, turnuvadan çekilme kararını Roma'nın teknik direktörü Jose Mourinho'nun "Eğer konuşursam büyük bir tehlikedeyim. Çok büyük bir tehlikede" açıklamasıyla duyurdu. Carlsen, kariyerinde ilk kez büyük bir turnuvadan çekilme kararı aldı.

The Guardian'ın haberine göre, dünya şampiyonunun çekilme kararınından hemen önce Sinquefield Kupası yöneticileri, turnuva esnasında hile yapmanın önüne geçmek için ekstra önlemler aldıklarını duyurdu.

"Magnus, rakibinin hile yaptığını düşünüyor"

ABD'li yayıncı Hikaru Nakamura, "Magnus böyle bir şeyi kesinlikle yapmaz. O, tam bir savaşçı, bir şampiyon. Eğer Hans'ın hile yaptığını dair güçlü bir kanaati olmasa, böyle bir kararı almazdı. Bence, Magnus açıkça Hans'ın hile yaptığını düşünüyor" dedi. Nakamura, "bilinen bir gerçek, tartışmaya açık değil" dedikten sonra Niemann'ın geçmişte online satranç oynamaktan men edildiğini söyledi.

Haberde, satranç oyunu sırasında hile yapılıp yapılmadığını anlamanın zor olduğu belirtildi. Satranç ustası Levon Aronian ise hile iddialarıyla ilgili "Genç oyuncular iyi oynadığı zaman bu tür suçlamalar sıklıkla gerçekleşir" ifadelerini kullandı. Bir başka satranç ustası Andrew Tang ise, Nakamura'nın bağlantılı olduğu 'chess.com'da dolaşan iddialar yüzünden Hans hakkında konuşmayı bırakın dedi.

Niemann ise Magnus Carlsen'in çekilme kararını "Çok garip. En azından onu yenme şansım oldu" diye yorumladı.