Dünya

Dünya Sağlık Örgütü'nden Gazze'ye çocuk felci aşısı yardımı

DSÖ, Gazze'de polio virüsü tespit edilmesinin ardından çocukları korumak amacıyla bir milyondan fazla aşı gönderecek

26 Temmuz 2024 14:42

T24 Dış Haberler

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de henüz polio (çocuk felci) vakası kaydedilmemesine rağmen, acil önlem alınmazsa virüsün aşısız binlerce çocuğa bulaşmasının an meselesi olduğunu belirtti.

Polio virüsünün yanı sıra, Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz hafta Gazze'de kötüleşen hijyen koşulları nedeniyle Hepatit A, dizanteri ve gastroenterit vakalarında yaygın bir artış olduğunu bildirildi. Özellikle bazı mülteci kamplarının yakınlarında kanalizasyonun sokaklara taşmasının, sağlık risklerini daha da artırdığı belirtildi.

Ghebreyesus, "5 yaş altı çocukların özellikle de iki yaşın altındaki bebeklerin, dokuz aydan uzun süredir devam eden çatışmalar nedeniyle aşı kampanyalarının aksaması büyük bir risk grubu yaratıyor." dedi.

Özellikle dışkı ve ağız yolu ile bulaşan ve sinir sistemine saldırarak felce neden olabilen yüksek derecede bulaşıcı olan bu virüs, 1988'den bu yana dünya genelinde uygulanan kitlesel aşılama kampanyaları sayesinde yüzde 99 oranında azalmış durumda ve virüsün tamamen yok edilmesi için çalışmalar sürüyor.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde görev yapan askerlerine polio aşısı yapacağını belirtti. Gazze'de test örneklerinde virüs bulunması üzerine bu karar alındı.