Dünya

Dünya liderleri ve üst düzey yetkililer eski başbakan Abe'nin tartışmalı resmi cenaze töreni için Japonya'da: Türkiye'yi Çavuşoğlu temsil ediyor

26 Eylül 2022 11:00

T24 Dış Haberler

Temmuz ayında vurularak öldürülen eski başbakan Şinzo Abe'ye yapılacak tartışmalı resmi cenaze töreni için birçok farklı ülkeden üst düzey yetkililer ve dünya liderleri Japonya'ya gitti. 

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil edeceği törene ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly de katılacak. 

Resmi törene yurt dışından toplamda 700 kişi katılacak. Bu isimler arasında 50 mevcut ve eski liderin olması bekleniyor. 

Abe'nin öldürülmesinden 6 gün sonra Başbakan Fumiyo Kişida, selefine resmi cenaze töreni yapacağını bildirmiş; bu halk arasında fikir ayrılığına sebep olmuştu. 

Abe'nin ölümüyle birlikte iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) birçok üyesinin 'Birleşme Kilisesi' ile bağlantılarının ortaya çıkması, eski başbakana bir devlet cenazesi yapılmasına karşı muhalefeti artırmıştı. 

Cenazenin yapılacağı Tokyo'daki Budokan arenasının etrafında yollar pazartesi ve çarşamba arasında kapalı olacak ve hava sahası da sınırlandırılacak. Cenaze için on binlerce polis memuru görevlendirildi.

Öldürülen başbakanın cenaze töreni salı günü düzenlenecek.

Birleşme Kilisesi

2012-20'deki göreviyle "en uzun dönem başbakan" unvanlı Abe'nin 8 Temmuz'da partisinin Nara kentindeki açık hava etkinliğinde suikasta kurban gitmesi sonrası tartışmalı dini grup, Japon medyasının gündeminden düşmüyor.

Kilise bağlantılı bir gruba destek verici mesaj yayımladığı sebebiyle Abe'ye kin beslediğini belirten cinayet zanlısı Yamagami Tetsuya, sorgusunda, dini yapılanmaya yönelik annesinin maddi bağışlarının, ailesini iflas ettirdiğini söylemişti.

Yamagami'nin amcası, gazetecilere yapığı açıklamada, zanlının annesinin kiliseye yaklaşık 100 milyon yen bağışta bulunduğunu, acı olaya rağmen annenin, takipçisi olduğu kilisenin başının derde girmesinden üzüntü duyduğunu da açıklamıştı.

Kyodo ajansının daha önceki araştırmasında, ülkedeki 712 milletvekilinin en az 106'sının söz konusu yapılanmayla bir şekilde bağlantısının bulunduğu, bunların yaklaşık yüzde 80'inin iktidardaki LDP mensubu olduğu ortaya çıkmıştı.