Greenpeace Akdeniz, "Ekolojik Tarım Raporu"nu yayımladı. Rapora göre dünya 'bozuk bir gıda sistemiyle' yaşıyor. Yaklaşık bir milyar insanın gece yatağa aç girdiği belirtilen raporda gıdaların üçte birinin de israf edildiği öne çıkarıldı.
Ekolojik Tarım Raporu'na göre bozulan gıda sisteminin çözümünde ekolojik tarım yapmak yatıyor. Raporda tanımlandığı şekliyle ekolojik tarım, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için güvenli ve sağlıklı gıdanın yetiştirildiği; tarım ve gıda üzerindeki kontrolün uluslar ötesi işletmelerin değil yerel toplulukların elinde olduğu bir sistem. Bu sistemin merkezinde de insanlar ve çiftçiler yer alıyor.
- Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:
-
- * Yaklaşık bir milyar insan her gece yatağa aç giriyor. Öte yandan bir milyar insan ise aşırı kilolu ya da obez.
- * Dünyadaki gıdaların yüzde 30’u israf ediliyor.
- * Tarım, tatlı su kaynaklarının yüzde 70’ini kullanarak su kıtlığının ve su kirliliğinin önemli kaynaklarından biri haline geldi.
- * 'Tarım zehiri' olarak bilinen pestisitler bitkilere uygulandığında sadece küçük bir yüzdesi hedeflenen haşerelere ulaşıyor. Geri kalan kısmı ise çevreye yani toprağa, suya ve havaya karışıyor.
- * Dünyadaki akarsuların yüzde 43’ünün pestisite maruz kaldığı tahmin ediliyor.
- * Ekolojik tarım konvansiyonel tarımdan hektar başına yüzde 30 daha fazla gıda üretebilir.
Greenpeace Akdeniz, Türkiye’de her geçen gün güç kaybeden tarımın yeniden güçlenmesi için “Çiftçiyi Koru Tarımı Kurtar” projesi başlattı.
Hedef, belediyelerin ürünün tarladan sofraya uzanan yolculuğunda aracıları ortadan kaldıracak üretici pazarları kurmasını sağlamak. Bu sayede hem üretici emeğinin karşılığını alacak hem de tüketici daha sağlıklı gıdaya ulaşacak. Aynı zamanda ekolojik tarım uygulamaları iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı
sunacak.
"Kayıtlı çiftçi sayısı son 15 yılda, 600 bin azaldı"
Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Proje Sorumlusu Berkan Özyer, projeye ilişkin şunları söyledi: “Bugün artık çıkmaza girmiş tarımdaki sorunlardan en çok etkilenenler kuşkusuz çiftçiler. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısı son 15 yılda, 600 bin azaldı. Üreticileri müreffeh halde tarlada tutmak, Türkiye’nin gıda ve tarım sorunlarına çözüm için olmazsa olmaz bir adım. Bunun yolu da üreticilerin aracısız şekilde doğrudan tüketicilerle buluştuğu üretici pazarlarından geçiyor. Belediyeleri üretici pazarları kurmaya, mevcutların sayısını artırmaya ve her türlü denetimi yaparak bu pazarları sürdürülebilir kılmaya çağırıyoruz. Böylece hem üretici kazanacak, hem de tüketici daha sağlıklı gıdaya ulaşacak.”