Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | WSJ, ilk sayfasına Adıyaman İsias Otel'in enkazında hayatını kaybeden KKTC'li öğrencileri taşıdı

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

17 Şubat 2023 10:03

WSJ, Adıyaman’daki İsias Oteli’nin enkazı altında kalan Gazimağusa Türk Maarif Koleji'nden KKTC'li öğretmen, veli ve öğrencileri ilk sayfasına taşıdı. İskoçya’da bağımsızlık yanlısı Başbakan Nicola Sturgeon’un sürpriz istifası sonrası beklenen bir sonrası referandumun da geciktiği belirtildi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, sadece Kiev ordusunun kendilerine saldırması durumunda ülkesinin Ukrayna'ya karşı savaşa katılacağını ifade etti.

17 Şubat 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Sturgeon’un istifası, bağımsızlık referandumunu geciktirdi

İskoçya’da bağımsızlık yanlısı başbakan Nicola Sturgeon’un sürpriz istifası sonrası beklenen bir sonrası referandumun da geciktiği belirtildi. İskoçya Ulusal Partisi’nden üst düzey isimler, Sturgeon’un görevdeyken talep ettiği Britanya’dan bağımsızlık referandumunun 5 yıl kadar erteleneceğini söyledi. Sturgeon 19 Ekim 2023'te ülkenin yeni bir bağımsızlık referandumuna gitmesini istiyordu.
Ancak bu teklife Britanya hükümeti onay vermedi.


The Independent | İngiltere’de hemşireler yeniden greve çıkıyor

İngiltere’de binlerce acil servis görevlisi hemşirenin 48 saat sürecek yeni bir greve çıkması bekleniyor. Sağlık sektöründe geçen aylarda binlerce çalışanın yaptığı grevlerin ardından ilk kez acil servis ve kanser alanındaki hemşireler de 1-3 Mart arasında greve çıkacak. Çalışma koşulları ve maaşlarında iyileştirme talep eden sağlık çalışanlarının grevleri sonucu henüz hükümetle bir anlaşmaya varılamadı.


New York Times | Çin, özel şirketleri orduyla karıştırıyor

Eski bir Çin ordusu askerinin kurduğu drone şirketi, havacılık şirketine dönüşen bir emlak kurumu ve danışman olarak özel sektöre geçen bir Çinli bilim insanı: New York Times tüm bu isimlerin ortak yanının gelirlerini artırmak için Çin ordusuyla işbirliği yaptığı; şimdi de ABD tarafından gözlem balonu yapmakla suçlandıklarını belirtti. ABD merkezli gazete, Çin gözlem balonu ile ilgili tartışmaların Pekin'in, "ordu-özel sektör füzyonu" hakkında tartışmaları ön plana çıkardığını" ifade etti.


Wall Street Journal | Okul voleybol takımı depremin enkazında kayboldu

WSJ, Adıyaman’daki İsias Oteli’nin enkazı altında kalan Gazimağusa Türk Maarif Koleji'nden KKTC'li öğretmen, veli ve öğrencileri ilk sayfasına taşıdı. Depremde okulun hem kız ve hem de erkek voleybol takımlarını oluşturan 25 öğrencinin tamamı enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. 


Moscow Times | Belarus, Ukrayna saldırısına sadece saldırıya uğrarsa katılacağını söyledi

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, sadece Kiev ordusunun kendilerine saldırması durumunda ülkesinin Ukrayna'ya karşı savaşa katılacağını ifade etti.

Yabancı gazeteciler için basın toplantısı düzenleyen Lukaşenko, "Ruslarla birlikte Belarus üzerinden tek bir şartta savaşırım; eğer tek bir Ukraynalı asker bile benim topraklarıma halkımı öldürmek için silahla gelirse bunu yaparım" dedi. 

"Bu diğer komşularımız için de geçerli" diyen Lukaşenko, "Eğer Belarus'a saldırırlarsa en acımasız cevabı veririz" ifadesini kullandı. 

Şubat 2022'den itibaren Minsk, Rus askerinin Ukrayna'yı işgali için topraklarından geçiş yapmasına izin vermişti.

Lukaşenko, bir kez daha askerlerini Ukrayna'ya yollamayacağını vurguladı. 

Belarus lideri ayrıca, olası saldırı durumunda bir Rus ordusu bölüğünün kendi kontrollerine geçmesini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den talep ettiklerini ifade etti.


Le Monde | Deprem, Türkiye’de hükümetin zayıflıklarını ortaya çıkardı

Le Monde gazetesi, Türkiye’de meydana gelen, 10 ili etkileyen ve en az 36 bin insanın yaşamını yitirdiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından hükümetin zayıflıklarının gündeme geldiğini yazdı. Yaşanan felaketin, AKP’ye yakından bağlantılı olan inşaat sektöründeki yolsuzluğu gözler önüne serdiği belirtildi.


Al Jazeera | BM’den Türkiye’deki depremzedeler için 1 milyar dolarlık yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler, Türkiye’deki depremzedeler için 1 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu. BM daha önce de Suriye’deki depremzedeler için 400 milyon dolarlık çağrı yapmışı. BM yetkilisi Martin Griffiths, Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgelerine yaptığı ziyaretin ardından, “En karanlık saatlerinde onların yanında durmalı ve ihtiyaçları olan desteği almalarını sağlamalıyız” dedi.