Dünya Basınında Bugün

Millet İttifakı, IMF'nin son uyarısı, 'tersine' emeklilik reformu, Rus askerine 'tank' ödülü, intihar bombacısı katliamı | Dünya Basınında Bugün

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

31 Ocak 2023 09:53

T24 Dış Haberler

Al Jazeera, 2023 seçimleri için Millet İttifakı’nın hazırladığı, “Ortak Politikalar Metni"ni gündeme aldı. Fransız oyuncu Eva Green, 2019'da çekimlerine başlanması planlanan, ancak sonrasında iptal edilen "A Patriot" filmi nedeniyle Britanya’da dava sürecine girdi. Uluslararası Para Fonu (IMF), merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için faizi yükseltirken küresel ekonominin yüksek ihtimalle yavaşlayacağını; ancak ekonomik büyümenin daha önce bekledikleri kadar düşmeyeceğini öngördü. 

31 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Eva Green davalık oldu; “Kariyerim yok edilebilirdi”

Fransız oyuncu Eva Green, 2019'da çekimlerine başlanması planlanan, ancak sonrasında iptal edilen "A Patriot" filmi nedeniyle Britanya’da dava sürecine girdi. Eva Green, yapım şirketiyle arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle filmden ayrılma kararı almış ve 1 milyon dolar talep ettiği bir dava açmıştı. Yapım şirketi de Green’in hiçbir zaman filmde rol alma niyeti olmadığını öne sürerek oyuncuya 5 milyon dolarlık karşı dava açmıştı. Mahkemeye sunulan belgelerde Eva Green'in mesajlaşmalarda yapımcılara, "moron", "aptal", "üzgün küçük insan" ve "üç kağıtçı sosyopat" gibi ifadeler kullandığı ortaya çıktı. Green'in avukatı Edmund Cullen, 2019'da çekilmesi planlanan filmde rol almak istediğini ama yapım şirketinin talepleri yerine getirmediğini öne sürdü. Avukat, yapımcıların Green'i, "prestijini sarsmaya" ve 20 yıllık oyunculuk kariyeri olan oyuncunun, "adını lekelemeye" çalıştığını öne sürdü.


The Independent | Britanya’nın polis teşkilatında kriz

Britanya’da polis teşkilatı içindeki kriz sürüyor. The Independent, yapılan soruşturmalar sonucu görevden alınan polisler arasında bilgisayarında çocuk istismarı görüntüleri bulunduran, bir kadını bağlayan ve bıçakla yaralayan kişiler olduğunu tespit etti. İngiltere ve Galler genelinde en az 39 polis memurunun ifadesinin alınacağı belirtildi. Ekim'de yayımlanan bir rapora göre, Londra Emniyet Müdürlüğü'nde yasaları çiğneyen ve görevini kötüye kullanan yüzlerce polis memuru hiçbir ceza almadan işine devam ediyor. Londra Emniyet Müdürlüğü özellikle cinsel istismar, kadın düşmanlığı, ırkçılık ve homofobi gibi suçların cezalandırılması konusunda yetersiz kalıyor.


New York Times | Enflasyon yavaşlarken IMF küresel bakışını iyileştirdi

Uluslararası Para Fonu (IMF), merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için faizi yükseltirken küresel ekonominin yüksek ihtimalle yavaşlayacağını; ancak ekonomik büyümenin daha önce bekledikleri kadar düşmeyeceğini öngördü. 

IMF, ekimde yaptığı tahminde 2022'de yüzde 3,4 olan büyüme hızının bu sene 2,7'ye düşeceğini öngörmüştü. IMF, bunda iyileştirmeye giderek ekonomik büyüme hızının bu sene yüzde 2,9'a gerileyeceğini tahmin etti.

IMF, enflasyonun en yüksek halinin geride kaldığı tahmininde bulundu.


Wall Street Journal | İntihar bombacısı tarafından yapıldığından şüphelenilen saldırı Pakistan'da en az 59 kişi hayatını kaybetti

WSJ, Pakistan’ın Peşaver şehrinde bir camide meydana gelen patlamada en az 59 kişinin hayatını kaybetmesini manşetine taşıdı. Fotoğrafta bir bölümü yıkılmış cami görülüyor. Patlamaya bir intihar bombacısının sebep olduğu düşünülüyor. WSJ baskıya gittikten sonra ölü sayısının 87'ye kadar yükseldiği açıklandı. 


Moscow Times | Rus askerlere Ukrayna'da batı tanklarını yok etmeleri için ödül önerildi

Rusya'da bir şirket, batının Ukrayna'ya göndereceği tankları yok eden veya ele geçiren Rus askerlerine 5 milyon ruble (Yaklaşık 72 bin dolar) ödül vereceğini açıkladı.

Yekaterinburg merkezli Fores şirketi, ilk tank için 5 milyon ruble ödeyeceklerini söylerken, daha sonra yok edilen her tank için de 5 bin ruble (Yaklaşık 7 bin dolar) ödül vereceklerini belirtti. 

Fores'ten yapılan açıklamada, "Kiev'e tank verilmesi kararı, NATO'nun Ukrayna'ya artık sadece savunma silahı vermediğini gösteriyor. Biz de ordumuza desteğimizi artırıyoruz" dedi. 

Fores, Moscow Times'ın sorularına yanıt vermedi. 

Geçen hafta Sibirya'nın Zabaykalski bölgesinin valisi Aleksandır Osipov da ele geçirilen bir Alman veya ABD tankı için binlerce dolarlık ödül vereceğini söylemişti. Rusya'nın bölgesel müfrezelerine de tanklar için prim verileceği kaydediliyor. 

Aralarında ABD ve Almanya da bulunan ülkeler, geçen hafta Ukrayna'ya ileri teknoloji muharebe tankları göndereceklerini duyurmuştu.


Le Monde | Emeklilik reformu: Parlamento mücadelesinin kilit noktaları

Fransa’da grev ve eylemlere sebep olan emeklilik reformu, Ulusal Meclis’in Sosyal Güvenlik Komisyonu önüne çıktı. Kamuoyunda emeklilik reformuna karşı rahatsızlık, iktidar partisi içinde de bazı milletvekillerinin desteklerini geri çekmeye yönelmesine sebep oluyor. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, reformun en çok tartışılan, emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddenin, “tartışmaya açık olmadığını” söyledi.


Al Jazeera | Türkiye muhalefeti seçimi kazanırsa cumhurbaşkanı yetkilerini kısıtlamayı taahhüt ediyor

Al Jazeera, 2023 seçimleri için Millet İttifakı’nın hazırladığı “Ortak Politikalar Metni"ni gündeme aldı. Adalet sisteminden kamu yönetimine; ekonomiden sektörel politikalara; eğitim ve sosyal politikalardan dış politikaya 240 sayfadan oluşan metnin aktarıldığı haberde, muhalefetin cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlama taahhüdü öne çıkarıldı. Millet İttifakı’nın Ortak politikalar Metni'nde, “Kanunlar üzerinde tanınan veto yetkisini kaldırarak cumhurbaşkanına sadece, 'geri gönderme yetkisi' tanıyacağız. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisine son vereceğiz” ifadesi yer aldı.