Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Trump, 'sessiz kalma hakkını' kullandı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

11 Ağustos 2022 09:33

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı Donald Trump, şirketlerine ilişkin New York’ta açılan soruşturmada ifade vermeyi reddetti. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgali mart ayında yapımcı olarak çalıştığı devlet televizyonunun canlı yayınında protesto eden Marina Ovsyannikova'nın evine baskın düzenlendi. Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan ve geri itme nedeniyle adı verilmeyen bir adacıkta mahsur kalan 39 sığınmacı arasında bir çocuğun akrep sokması nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. 

11 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Eski Başbakan Brown’dan çağrı: Faturaları düşürmeyen enerji şirketlerinin kontrolünü üstlenin

Britanya’nın eski Başbakanı, İşçi Partili Gordon Brown, ülkede yaşanması beklenen enerji krizine ilişkin Başbakan’a yaptığı çağrıda, fiyatları düşüremeyen enerji şirketlerinin geçici olarak kamu mülkiyetine alınmasını istedi. The Guardian’a yazdığı yazıda Brown, içinde bulunulan dönemi 2009 bankacılık krizine benzeterek, hükûmeti enerji şirketleriyle müzakere etmeye çağırdı. Brown, “Yalnızca bugünden itibaren atılacak kararlı adımlar insanları kurtaracaktır” dedi. Britanya’da kış mevsimiyle birlikte yıllık enerji faturalarının 4 bin Pound’u geçmesi bekleniyor.


The Independent | Trump, şirketleri hakkında açılan soruşturmada “susma hakkını” kullandı

Eski ABD Başkanı Donald Trump, şirketlerine ilişkin New York’ta açılan soruşturmada ifade vermeyi reddetti. Trump, New York Başsavcılığı’nda ABD Anayasası’nda 5. Madde olarak bilinen, kişinin kendi aleyhinde olabilecek durumda yetkililere ifade vermeyi reddettiği susma hakkını, kullandı. Trump’ın şirket varlıklarının 10 yıldan uzun süredir finansal tablolara yanlış yansıtıldığı, vergi kaçırıldığı iddia ediliyor. Trump şirketleri hakkında açılan soruşturmada eski ABD Başkanı ve çocukları ifade vermeye çağrılmıştı.


New York Times | Saatlerce yemin altında kalan Trump, 5. maddeyi kullandı

Eski ABD Başkanı Donald Trump, mülklerinin değerleri konusunda açılan soruşturma çerçevesinde New York Başsavcılığı'nda gerçekleşen yemin altındaki sorgusunda, 'ABD Anayasasının 5’inci ek maddesi bağlamında kendi aleyhine tanıklık etmeyi' reddettiğini söyleyerek sessiz kaldı. Trump'ın kendisine sorulan her soruya aynı yanıtı verdiği belirtildi.


The Wall Street Journal | Yakıt fiyatlarının rahatlamasıyla enflasyonun hızı yavaşladı

ABD enflasyon verisi açıklandı. Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda yıllık bazda ise yüzde 8,5 arttı. Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yıllık bazda yüzde 8,7 artması yönündeydi. WSJ, enflasyonun hızını düşen enerji fiyatlarının yavaşlattığını belirtti.


Moscow Times | Rus polisi devlet televizyonu protestocusu Ovsyannikova'yı gözaltına aldı; evini bastı

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgali mart ayında yapımcı olarak çalıştığı devlet televizyonunun canlı yayınında protesto eden Marina Ovsyannikova'nın evine baskın düzenlendi.  Polisin, 44 yaşındaki gazeteciyi gözaltına aldığı bildirildi.

Avukatına göre iki küçük çocuğu olan Ovsyannikova, Rus ordusu hakkında ''sahte bilgi'' paylaşmaktan 10 yıla kadar hapis cezası alabilir. Ovsyannikova'nın perşembe gününe kadar gözaltında tutulacağı aktarıldı. 

Ovsyannikova, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, ''(Çarşamba günü) Sabah 6'da henüz ben uyurken Soruşturma Komitesi ve polisten onlarca kişi evime daldı. Bana baskın emrini gösterdiler'' yazdı.

Gazeteci, ''Küçük kızımı korkuttular. Şimdi Soruşturma Komitesi'ne götürülüyorum'' dedi.

Ovsyannikova, temmuz ayında da Kremlin yakınlarında ''Durmanız için kaç çocuk daha ölmeli'' yazılı bir poster açtıktan sonra gözaltına alınmış ve hakkında soruşturma başlatılmıştı. 

Ovsyannikova, devlet televizyonunun canlı yayını sırasında stüdyoya dalıp ''Savaşa hayır'' yazılı bir posteri kameralara gösterdikten sonra tüm Rusya'da tanınan bir isim haline gelmişti.


Le Monde | İklim: En kötüsünü önlemek için hangi strateji?

Fransa, dünyanın dört bir yanında olduğu gibi aşırı sıcak dalgalarıyla mücadele ediyor. Aşırı sıcak dalgalarının üçüncü dalgası yaşanırken ülkede rekor derecede kuraklık da yaşanıyor. İklim kriziyle mücadelede aciliyet vurgusu tüm ülkeler için yapılırken ABD’de kapsamlı bir iklim programı onaylandı. Ülkeler, iklim krizinde felaketi önleyebilmek için atılabilecek en hızlı adımları araştırıyor.


Al Jazeera | Sığınmacıların mahsur kaldığı adacıkta bir kız çocuğunun öldüğü belirtildi

Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan ve geri itme nedeniyle adı verilmeyen bir adacıkta mahsur kalan 39 sığınmacı arasında bir çocuğun akrep sokması nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Çocuğun Meriç Nehri üzerinde bir adacıkta hayatını kaybettiği belirtildi. Sığınmacılar arasında bir kadın, bulundukları yerden avukatlar ve gazetecilere mesajlar göndererek yardım çağrısında bulundu. Sığınmacılar, 7 Ağustos’ta Türk yetkililer tarafından adacıkta kalmaya zorlandıklarını söyledi.
Aktivistler, Yunanistan polisine sığınmacıların durumuna ilişkin ihbarda bulunsa da, nerede olduklarının tespit edilemediği belirtildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin salı günü verdiği kararda mahsur kalan sığınmacıların Yunanistan topraklarından çıkarılmaması; gıda, su ve gerekli tıbbi yardımın yapılmasına karar verilmişti.