Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | Orta Doğu'da saatler için iki büyük suikast, bölgesel savaş endişesi artıyor

31 Temmuz 2024 10:04

T24 Dış Haberler

İsrail, Beyrut’un güneyinde üst düzey Hizbullah komutanı Fuat Şükrü’yü hedef alan bir hava saldırısı düzenledi. Saldırı,  Golan Tepeleri'nde 12 çocuğun öldüğü roket saldırısı sonrası İsrail’den Hizbullah’a karşı misilleme sözünün ardından geldi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da hedef alındığı bir saldırıda öldürüldü. NYT, saldırının bölgesel savaş endişelerini daha da büyüteceğini belirtti. 

31 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | İsrail Beyrut’ta Hizbullah komutanını hedef aldı

İsrail, Beyrut’un güneyinde üst düzey Hizbullah komutanı Fuat Şükrü’yü hedef alan bir hava saldırısı düzenledi. Saldırı, 12 çocuğun öldüğü roket saldırısı sonrası İsrail’den Hizbullah’a karşı misilleme sözünün ardından geldi. Hizbullah’ın operasyon lideri olduğu belirtilen Fuat Şükrü hakkında, 1983 yılında bir ABD deniz kışlasına düzenlenen bombalı saldırıdaki rolü nedeniyle 5 milyon dolarlık ödül konulmuştu.


The Daily Telegraph | Çocuk cinayetlerinde artış

Yüzlerce kişi, Taylor Swift temalı bir dans kursunda meydana gelen bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden çocukları anmak için toplandı. Southport’da düzenlenen anma töreninde, 6 yaşındaki Bebe King,
7 yaşındaki Elsie Dot Stancombe ve 9 yaşındaki Alice Dasilva Agular için yüzlerce kişi hazır bulundu. Lancashire’ın Banks köyünde doğan 17 yaşındaki erkek saldırgan tutuklandı. Polis şüpheliyi sorgulamaya devam ederken, saldırının nedeninin belirsizliğini koruduğu söylendi.


New York Times | İsrail jetleri Lübnan'ı vurdu, Golan saldırısından suçlanan komutanı hedef aldı

İsrail, salı günü nüfusun yoğun olduğu bir Beyrut banliyösüne roket saldırısı düzenledi. Saldırının Lübnan Hizbullahı'nın hafta sonu Golan Tepeleri'nde 12 çocuğu öldürmesine misilleme olduğu belirtildi. İsrailli kaynaklar saldırının hedefinin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a yakınlığıyla bilinen komutan Fuat Şükrü olduğu belirtildi. NYT, saldırının bölgesel savaş endişelerini daha da büyüteceğini belirtti. 


The Washington Post | Dış politikaya yatkınlığı Harris için önemli bir sınav olacak

The Washington Post, ABD Başkanı Joe Biden'ın 50 yıllık tecrübesiyle dış politikayı ciddi oranda kendisinin yönettiğini, bu yüzden geride kalan 4 yılda Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in çok öne çıkamadığını ifade etti. Gazete, eğer Harris Demokratların adayı olursa ve Beyaz Saray'a seçilirse ABD'nin hasımlarının kendisini sınayacağını söyledi. Harris'in danışmanları, bu senaryoda Başkan Yardımcısı'nın kısıtlı tecrübesine rağmen avukatlık yetenekleriyle krizleri yöneteceğini ifade etti. Kaynaklar, Harris'in dış politikasının temelde Biden'dan farklı olmasının beklenmediğini söyledi. 


Moscow Times | Devlet medyası: Belarus, idam cezası olan Alman vatandaşını affetti

Belarus resmi medyasına göre Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, ülkesinde idam cezasına çarptırılan bir Alman vatandaşına af çıkardı. Geçen hafta devlet televizyonuna çıkan Alman vatandaşı Rico Krieger, "Umarım Lukaşenko beni affeder ve af çıkarır" demişti. Krieger, haziran sonunda sonuçlanan davada aralarında terörizm de bulunan 6 farklı suçlamadan suçlu bulunmuştu.


Al Jazeera | Hamas lideri Haniye, İran'da öldürüldü

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da hedef alındığı bir saldırıda öldürüldü.

Hamas'tan çarşamba sabah erken saatlerde yapılan açıklamada, "Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katıldıktan sonra Tahran'daki evine baskın düzenleyen hain siyonistler tarafından öldürüldü" denildi.

İran Devrim Muhafızları, Haniye'ye suikast düzenlendiğini çarşamba sabahı devlet televizyonuna doğruladı. Yayındaki analistler, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini belirtti.