Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Muhafazakar liderlik tartışması: Boris ve Rory şovu

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

19 Haziran 2019 09:04

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş

Britanya gündeminde Muhafazakar Parti ve ülkenin yeni liderini belirleyecek yarış var. Muhafazakar Parti'nin yeni genel başkanını belirleyecek yarışın ikinci turunda Boris Johnson tekrar büyük bir farkla birinci olurken eski Brexit bakanı Dominic Raab elendi. Yarışta kalan 5 aday ortak canlı yayına çıktı. The Guardian bu yayında Johnson'ın çok "kaçamak" cevaplar verdiğini ifade ederken The Telegraph eski dışişleri bakanını tartışmanın kazananı seçti. ABD, Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'in istifasını konuşuyor. Aynı zamanda ABD Başkanı Trump'ın 2020 seçim kampanyasını resmi olarak başlatması dünya basınında geniş yer buldu. Rusya's Anayasa Mahkemesi, "yetkililer güvenlik nedeniyle mitingleri yasaklayamaz" kararı verdi.

19 Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Johnson defansif ve kaçamaklı olsa da hâlâ başbakanlık için favori

Muhafazakar Parti liderliği için yarışan adaylar dün canlı yayında bir araya geldi. The Guardian, Britanya'nın bir sonraki başbakanı olmasına kesin gözüyle bakılan Boris Johnson'ın tartışma boyunca defansif davrandığını ve verdiği cevaplarda 'çatlaklar' olduğunu yazdı. Makaleyi kaleme alan The Guardian politika editörü Heather Graham, Uluslararası Kalkınma Bakanı Rory Stewart'ın farklı söylemleriyle kendisini diğer adaylardan ayırmaya çalıştığını ifade etti. 


The Telegraph | Muhafazakar liderlik tartışması: Boris ve Rory şovu

The Telegraph "Bir sonraki başbakanımız" tartışma programının "favori" Boris Johnson ve "dışlanmış" Rory Stewart için iyi geçtiğini yazdı. Haberde İçişleri Bakanı Sajid Javid'in Johnson'un kabinesinde yer bulabilmek için yarıştan çekilebileceğine dair bir iddia da yer aldı.


New York Times | 20'nin açılışında tanıdıklaşan bir liste dolusu şikayet

ABD Başkanı Donald Trump 2020 seçim kampanyasını resmi olarak başlattı. Trump, binlerce kişi karşısında yaptığı konuşmada siyasi düzen ve basına karşı sert ifadeler kullandı. Trump, rakibi Demokratların 'radikaller' olduğunu söyledi.


The Washington Post | Shanahan çekildi, onay istemeyecek

İran ile ABD arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken ve Başkan Donald Trump'ın "göçmenlik yasalarında" ordunun ne gibi bir rol oynayacağı tartışılırken Savunma Bakan Vekili Partick Shanahan, görevinden çekildi. Shanahan'in görevini ABD Ordu Bakanı Mark Esper devraldı. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda Shanahan'in "ailesiyle daha çok zaman geçirebilmek için" 'onay sürecinden' geçmeyeceğini bildirdi. Başkan, görevden ayrılan bakan vekilinin çok iyi bir iş çıkardığını söyledi.


Moscow Times | Rusya Anayasa Mahkemesi: Yetkililer güvenlik nedeniyle mitingleri yasaklayamaz

Rusya Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre şehir yönetimleri artık "güvenlik sağlayamayacakları" gerekçesiyle miting taleplerini reddedemeyecek. Devlet ajansı TASS'ın aktardığına göre anayasa mahkemesi mitingi organize edenlerin güvenlik ve düzen konusunda yardımcı olması gerekse de bu sorumluluğun yetkililere ait olduğuna karar verdi.


Frankfurter Allgemeine | Trump seçim kampanyasını başlattı: Kendini övme, saldırılar ve birkaç şaka

Trump, 2020 seçim kampanyasını resmi olarak başlattığı mitingde basına yüklendi ve modern zamanların en önemli hareketlerinden birini hayata geçirdiklerini söyledi. Mitinge gelen Trump destekçileri gün boyu kutlama yaptı. FAZ'a göre Trump 'rakiplerini yeneceğinden' emin olduğunun sinyalini vermek istedi.


Al Arabiya | Pompeo: ABD, herhangi bir İran saldırısına karşılık verebilecek durumda olmak zorunda

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington'un Orta Doğu'ya bin asker daha gönderme kararıyla ilgili olarak, "ABD, herhangi bir İran saldırısına karşılık verebilecek durumda olmak zorunda" dedi.