Dünya

Dünya basınında bugün | Libya Ulusal Ordusu'dan Türkiye'ye tehdit

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

29 Haziran 2019 09:04

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş

Libya'da General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun sözcüsü Ahmed Mismari, "Türk hedeflerin düşman hedef olarak tanımlandığını" söyledi. Britanya'nın gündeminde 2017'de meydana gelen Londra Köprüsü saldırıları için yürütülen soruşturma var. New York Times, ABD lideri Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yaptığı "seçimlerimize müdahale etme" şakasını ön sayfasına taşıdı. FAZ, son haftalarda iki defa titreme nöbeti geçiren Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Ben iyiyim" dediğini aktardı.

29 Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Aileler MI5'in terör soruşturmasında aklanmasına tepki gösterdi

Londra Köprüsü saldırısında yakınlarını kaybeden aileler soruşturmada istihbarat teşkilatı MI5'in aklanmasına tepki gösterdi. Köprüde oğlu bıçaklanarak öldürülen Philippe Pigeard, "Asıl soru 'bu saldırı önelenebilir miydi?' olmalı. Bunun cevabı çok zor ama bence önlenebilirdi, daha iyi bir iş yapabilirlerdi. 2017'de radikal İslamcı bir grup Londra Köprüsü üzerindeki yayalara araba  sürmüş ardından yakınlarındaki yerlere bıçaklarla saldırmıştı. Saldırılarda 7 kişi öldü ve 48 kişi hayatını kaybetti.


The Times | Devlet memurları Corbyn'in başbakan olmak için çok "dayanıksız" olduğundan korkuyorlar

The Times'ın yaptığı bir araştırmaya göre devlet memurları İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in sağlığı hakkında "endişeli". Gazetenin iddiasına göre parti yetkililer "fiziksel ve mental" olarak yetenice "dayanıklı" olmadığı için görevi bırakması gerekebileceğini 70 yaşındaki siyasetçiye bildirdi. İşçi Partisi sözcüsü Corbyn'in aktif bir yaşam sürdürdüğünü ve sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.


New York Times | Trump ve Putin müdahale konusunda kıkırdadı

ABD Başkanı Donald Trump, G20 Liderler Zirvesi'nde bir araya geldiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e parmağını doğrultarak, "Seçimlerimize müdahale etme" dedi. Putin ve Trump, Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G20 zirvesinde bir araya geldi. Bu, iki liderin Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in "Rusya soruşturması"nı noktalamasından sonra ilk buluşmasıydı. Mueller, Rusya'nın Trump'ın 2016 seçim kampanyasıyla direkt bir bağ bulamadığını söylemiş ancak başkanı aklamamıştı. Uzun süre boyunca Demokrat Partililer Rusya'nın 2016 seçimlerine müdahale ettiğini iddia etmişti ve Trump bu iddiaları yalanlamıştı. New York Times Trump ve Putin'in 'iki eski arkadaş gibi göründüğünü yazdı. Gazete, bu görüşmenin "Trump'ın Rusya'ya yaklaşımıyla ilgili yeni bir tartışma başlattığını" yazdı.


The Washington Post | Biden ırk ile ilgili geçmişini savunurken rakipleri daha çok ayrıntı arıyor

Perşembe günü Demokrat Parti 2020 başkan aday adayları arasında yapılan canlı yayın tartışmasında özellikle Kamala Harris, Joe Biden'ın geçmişte ayrımcı senatörlere verdiği desteğe dikkat çekmişti. Demokrat Parti aday adayları yarışı önce götüren Biden'a yaşı, geçmişi ve ideolojisi gibi birçok konuda yüklendi. Biden, bu saldırılardan oluşacak olası bir oy kaybını engellemek için bütün destekçilrine bir e-posta yolladı.


Moscow Times | Rus aktivistler tutsak balinaların travmatik bir şekilde serbest bırakılmasına tepki gösterdi

Hayvan hakları grupları Rusya'nın doğusunda bulunan "balina hapishanesindeki" canlıların serbest bırakılma şeklinin hiç profesyonel olmadığını ve "tehlikeli" bir biçimde yapıldığını söyledi. Moscow Times'a konuşan bir uzman, "Sürecin her adımı verilen tavsiyelere aykırı" dedi. Geçen günlerde Rusya'da hükümet "tutsak" edilen 100 balinanın gruplar halinde serbest bırakılacağını açıklamıştı.


Frankfurter Allgemeine | "Ben iyiyim"

Almanya Başbakanı Angela Merkel son haftalarda geçirdiği iki titreme nöbetinin önemli bir şey olmadığını belirtti. Merkel, "Söyleyecek özel bir şey yok. Ben iyiyim" dedi.


Al Arabiya | Libyalı Hafter güçlerine Türk gemilerine saldırmasını emretti, Türkiye'ye uçuşları yasakladı

Libya'da son dönemde Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaşanılan çalışmalarda güç kaybeden General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun sözcüsü Ahmed Mismari, Türk hedeflerin düşman hedef olarak tanımlandığını, Libya hava sahasının Türk uçaklarına kapatıldığını ve Libya karasularındaki Türk gemilerinin vurulacağını iddia eden bir açıklama yaptı. Mismari ayrıca "Türkiye’ye ait bir İHA’nın düşürüldüğünü" öne sürdü.