Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "İspanya siyasi çıkmaz tehlikesiyle karşı karşıya"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

11 Kasım 2019 09:54

T24 Dış haberler

The Guardian, Britanya'da 12 Aralık'ta yapılacak olan erken genel seçimlere kısa süre kala ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin yeni bir göçmen politikası üzerinde çalıştığını aktardı. ABD gazeteleri ilk sayfalarına Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in istifasını taşıdı. Rusya'da çantasında kadın kolları bulunan ünlü tarihçi Oleg Sokolov, cinayet işlediğini itiraf etti. Fransız Le Figaro gazetesi, İspanya'da yapılan genel seçimleri manşetine taşıdı. Gazete, İspanya'nın "Siyasi çıkmaz tehlikesiyle karşı karşıya" olduğunu yazdı.

11 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | İşçi Partisi göç politikasına çözüm bulmak istiyor

İşçi Partisi aktivistleri parti lideri Jeremy Corbyn’e Muhafazakâr Parti’nin göç meselesini silahlaştırma planına karşı radikal göç yanlısı politikayı savunması için çağrıda bulundu. Üst düzey partililer Corbyn’le bir araya gelip partinin göç politikalarını görüşecek.


The Independent | Hastaneler koğuşlarda uyuşturucu ticaretiyle mücadele ediyor

Britanya’da hastane koğuşlarında uyuşturucu ticareti yapıldığına dair bulguların artmasının ardından arama köpekleriyle birlikte çalışma başlatıldı. Doktor ve hemşireler hastanelerde ‘pizza alır gibi uyuşturucu alındığını’ aktardı. Tıbbi atıkların karıştırılarak kullanılmış iğnelerin de benzer amaçlarla satıldığı öğrenildi.

New York Times | Bolivyalı lider protestocuların çağrılarına boyun eğip istifa etti

10 yıldan uzun süre önce Latin Amerika'daki solcu dalga ile yönetime gelen Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, demokrasiyi baltaladığı iddiasıyla sokağa çıkan protestocuların talepleri sonucunda istifa etti. Morales ve yardımcısı ülkede son haftalardaki gibi kan akmasını durdurmak için istifa ettiklerini söyledi.


The Washington Post | Protestolar Bolivya'nın Morales'ini istifaya itti

The Washington Post, giderek şiddetlenen ve ordunun hükümete desteğini çekmesiyle zirve noktasına ulaşan ayaklanamaların sonunda Bolivya lideri Morales'in istifa ettiğini yazdı. 14 yıldır Bolivya Devlet Başkanlığı'nın yürüten Morales'in son seçimlerde "usulsüz" bir şekilde seçildiği iddia edilmiş, dün açıklanan OAS raporu da aynı sonuca varmıştı.


Moscow Times | Çantasında kadın kolları bulunan Rus profesör cinayeti itiraf etti

Rusya'nın St. Petersburg kentinde düştüğü nehirden polis tarafından kurtarılan ve çantasında kadın kolları bulunan Rus tarihçi Oleg Sokolov, eski öğrencilerinden birini öldürdüğünü itiraf etti. Yerel basının Sokolov'un polise verdiği ifadeleye dayandırdığı habere göre Sokolov önce öldürdüğü öğrencisi Anastasya Yeşenko'nun cesedini saklayıp sonra da Fransız komutan Napolyon Bonapart gibi giyinip halka açık bir yerde intihar edecekti.


Le Figaro | İspanya siyasi çıkmaz tehlikesiyle karşı karşıya

İspanya'da hükümet kurulamaması nedeniyle aynı sene içinde yapılan ikinci genel seçimde hiçbir parti hükümet kuracak çoğunluğu elde edemedi. Oyların neredeyse tamamına yakını sayılırken iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yine en fazla sandalyeyi elde etti. Sağ görüşlü Halk Parti (PP) ikinci parti olurken, aşırı sağda yer alan Vox hareketi oylarını ciddi oranda artırdı. İspanya'da 2015 yılından bu yana istikrarlı bir hükümet kurulabilmiş değil.


Al Arabiya | Birleşmiş Milletler’den Iraklı yetkililere “Orantısız güç kullananları yargılayın” çağrısı

Irak’ta haftalardır süren ve yüzlerce insanın ölümüne neden olan protestoların ardından Birleşmiş Milletler’in Irak’a yönelik yardım misyonu orantısız güç kullanan güvenlik güçlerinin yargılanmasını da içeren çağrılar listesi yayımladı. Listede barışçıl eylem gerçekleştiren tutukluların serbest bırakılması ve yetkililerin orantısız güç kullanmayı bırakması yer aldı. Son maddede ise dışarıdan hiçbir grubun Irak’ın iç işlerine karışmaması uyarısında bulunuldu.