Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Dünya Kupası, Katar'la ilgili tartışmaların gölgesinde başladı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

21 Kasım 2022 09:31

T24 Dış Haberler

Mısır’da düzenlenen Birleşmiş Milletler COP27 İklim Zirvesi sona erdi. Dünyanın en büyük ekonomilerinin sera gazı emisyonunu kesmek için yeni taahhütler bulunması beklenirken uzmanlar alınan kararların dünyayı felaketin eşiğinden kurtarmak için yeterli olmadığını savundu. Hazırlık aşamasındaki insan hakkı ihlalleri, kısıtlamalar, ev sahibi ülke Katar’a ilişkin tartışmalar gölgesinde 2022 FIFA Dünya Kupası başladı. Cumartesi günü ABD'nin Colorado Springs kentinde çelik yelekli ve AR-15 tipi silahlı bir saldırgan, LGBTİ gece kulübüne saldırdı. 

21 Kasım 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Uzmanlar uyardı: İklim anlaşması dünyayı hâlâ felaketin eşliğinde bırakıyor

Mısır’da düzenlenen Birleşmiş Milletler COP27 İklim Zirvesi sona erdi. Dünyanın en büyük ekonomilerinin sera gazı emisyonunu kesmek için yeni taahhütler bulunması beklenirken uzmanlar alınan kararların dünyayı felaketin eşiğinden kurtarmak için yeterli olmadığını savundu. COP27’de müzakereler planlanandan 40 saat daha uzun sürerek sona ererken yoksul ülkelerin iklim krizi hasarlarının karşılanması için “kayıp ve zarar fonu”kabul edildi. Uzmanlar, atılan adımlara rağmen atılan adımların “yavaş kaldığını” belirtiyor.


The Independent | Dünya Kupası Katar’da başladı

Hazırlık aşamasındaki insan hakkı ihlalleri, kısıtlamalar, ev sahibi ülke Katar’a ilişkin tartışmalar gölgesinde 2022 FIFA Dünya Kupası başladı. Dünya Kupası, A Grubu'nda ev sahibi Katar ile Ekvador arasında oynanan mücadeleyle başladı. Ekvador, Enner Valencia'nın attığı gollerle sahadan 2-0 galip ayrıldı. 300 milyar dolarla tarihin en pahalı Dünya Kupası, adeta yeniden inşa edilen Katar'da futbolseverlerle buluşurken ev sahibinin kaybetmesi kupa tarihinde bir ilkin yaşanmasına sebep oldu.


New York Times | Colorado gece kulübünde kurşun, kan ve cesur hareketler

Cumartesi günü ABD'nin Colorado Springs kentinde çelik yelekli ve AR-15 tipi silahlı bir saldırgan, LGBTİ gece kulübüne saldırdı. Saldırıda 5 kişi öldürüldü ve 25 kişi yaralandı. New York Times'ın aktardığına göre kulüpteki en az bir kişi, silahlı saldırganı üzerine atlayarak devirdi ve daha gazla kan dökülmesini önledi. Kulüp sahipleri, polis gelene kadar saldırganı yerde tutan iki müşteriye teşekkür etti.


Wall Street Journal | Disney Chapek'i kovdu, Iger geri döndü

Walt Disney Co.'nun yönetim kurulu, şirketin CEO'su Bob Chapek'i görevden alarak yerini selefi Robert Iger'i getirdi. Şirketin eski başkanı ve CEO'su olan Iger, Disney'den geçen sene sonunda ayrılmıştı. Chapek, şirketin dördüncü çeyrekte finansal olarak beklentilerin altında kalmasının ardından görevden alındı. Disney yönetim kurulu, Iger'in "şirkete kompleks zamanlarda liderlik edebileceğine inandıklarını" belirtti. 


Moscow Times | Ukrayna ve Rusya, nükleer santrale yapılan atışla ilgili birbirlerini suçladı

Kiev ve Moskova, Rus işgali altındaki Zaporojye'de bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santraline yapılan topçu ateşiyle ilgili olarak birbirlerini suçladı. 

Santralde uzmanları bulunan Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, cumartesi ve pazar günü santralde büyük patlamaların meydana geldiğini ifade etti. 

Rusya ordusundan pazar günü yapılan açıklamada, "Kiev Zaporojye'de insan yapımı bir felaket yaratmaya yönelik provokasyonlarını durdurmuyor" denildi.

Ordudan yapılan açıklamada, "Topçu ateşine rağmen radyasyon seviyesi normal" denildi. 

Rusya'dan yapılan açıklamada ayrıca santrali besleyen bir elektrik hattının yakınlarında füze patladığını ifade etti. Bu elektrik hattının nükleer yakıt depolayan "2 numaralı özel binaya da elektrik taşıdığı" ifade edildi.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada ise, Rusya'nın pazar sabahı yaptığı atışlardan 12'sinin nükleer santral bölgesine düştüğü ifade edildi. 

Açıklamada, "Rusya bir kez daha tüm dünyayı riske atıyor" denildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi, "Gelen haberler rahatsız edici" dedi ancak bina, sistem ve ekipmanların ciddi bir zarar görmediğini ifade etti. 

Moskova ve Kiev, savaşın başından bu yana nükleer santrale yapılan saldırılarla ilgili olarak birbirlerini suçluyor.


Le Monde | İran’da protestolar büyüyor; rejim endişeli

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin”başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar ülkenin dört bir yanında aylardır sürüyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları’nın aktardığına göre protestolarda 16 bin kişi gözaltına alınırken 381 kişi hayatını kaybetti. İran yönetimi protestolarda “dış güçleri” sorumlu tutarken parlamento ve dini kesimler içinde de görüş ayrılıkları oluşmaya başladı.


Al Jazeera | Türk çocuğun tek umudu milyonlar tutan gen ilacı

Gebze’de yaşayan Polat ailesinin beş yaşındaki SMA hastası oğlu Yusuf Polat, Al Jazeera’da haber oldu. Beş yaşındaki Yusuf Polat’ın SMA hastası olduğu, midesinde delik olduğu, kemikleri ve kaslarının kötüleşmesi nedeniyle hareket edemez durumda olduğu belirtilirken iyileşmesi için tek umut olan Zolgensma’nın 2.1 milyon dolarla dünyanın en pahalı ilaçlardan biri olduğu belirtildi. Dünyanın en pahalı ilacı olan Zolgensma’yı üreten Novartis, fiyatlandırması nedeniyle dünyada da tepki çekmişti. Novartis ise ilaç için kullanılan ileri teknoloji nedeniyle fiyatı savunmuştu. İlaçla tek bir seferde yapılan tedavinin aileleri ömür boyu hastane ziyaretlerinden kurtardığı belirtilmişti. Dünya genelinde 10 bin bebekten birinde görülen nadir SMA hastalığı Türkiye’de ise 6 bin bebekten birinde görülüyor.