Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | Başkentlerde Orta Doğu'da savaşın yayılması korkusu

29 Temmuz 2024 09:45

İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde 12 çocuğun ölümüne yol açan roket saldırısına cevaben daha geniş çaplı bir bölgesel savaşın patlak verebileceği endişesiyle dünya çapında liderler dün gece İsrail'i Lübnan'a yönelik saldırılarını arttırmaktan vazgeçirmek için yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. İsrail'in misilleme planları yaptığı konuşuluyor.

29 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | İsrail Hizbullah'a "misilleme yapacak"

İsrail, Golan Tepeleri'nde 12 çocuğun ölümüne yol açan ve Lübnanlı militan grup Hizbullah'ı sorumlu tuttuğu saldırının ardından misilleme planları hazırlıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD gezisini yarıda keserek güvenlik şefleriyle acil toplantılar düzenledi. The Daily Telegraph, İsrail'in Lübnan'a saldırı başlatmasının beklendiğini yazdı.


The Guardian | ABD, Lübnan'da gerilimi düşürme çabalarına öncülük ediyor

İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde 12 çocuğun ölümüne yol açan roket saldırısına cevaben daha geniş çaplı bir bölgesel savaşın patlak verebileceği endişesiyle dünya çapında liderler dün gece İsrail'i Lübnan'a yönelik saldırılarını arttırmaktan vazgeçirmek için yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ulusal güvenlik kabinesini toplarken Beyaz Saray da saldırıdan Lübnanlı militan grup Hizbullah'ı sorumlu tutan İsrail'in açıklamalarını destekleyerek "Bu onların roketiydi ve kontrol ettikleri bir bölgeden fırlatıldı. Bu evrensel olarak kabul edilmelidir" açıklamasında bulundu.  Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada ABD'nin "tüm saldırıları kesin olarak sona erdirecek... diplomatik bir çözüm üzerinde de çalıştığı" belirtildi.


The Washington Post | Vance, siyasette teknoloji elitlerinin desteğiyle yükseldi

The Washington Post, eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump, başkan yardımcısı adayını açıklamadan önce JD Vance'in siyasette yükselmesi için bir kampanya başlattığını belirtti. Habere göre sektörün önemli isimlerinden David Sacks, Jacob Helberg ve Peter Thiel, Vance'in başkan yardımcısı adayı olması için Trump'ı defalarca aradı. The Washington Post, teknoloji devletinin Vance'i Washington'daki temsilcileri olarak gördüğünü, bu yüzden başkan yardımcısı adayı olmasından memnun olduklarını belirtti. 


The New York Times | Diplomatlar yaygın savaş riskini azaltmak için koşuşturuyor

New York Times'a konuşan yetkililer, Batılı diplomatların İsrail-Lübnan sınırında yükselen gerilimin ardından bölgesel savaşı önlemek için yoğun mesai yaptıklarını belirtti. İsrail'in ilk tepkisi büyük bir saldırı olmasa da, birçok başkentte gerilimi artıracak yeni adımlar atılabileceğine endişelerin sürdüğü ifade edildi.


Moscow Times | Rusya, gazetecilerinin Olimpik akreditasyonunun alındığını söyledi 

Rus kamu haber ajansı TASS, Paris Olimpiyatları'nı organize eden komitenin dört gazetecisinin akreditasyonunu iptal ettiğini söyledi. 

TASS, gazetecilerin akreditasyonunun iptalinin "beklenmedik" olduğunu; bahsi geçen 4 gazetecinin de Paris'e gittiğini ve akreditasyon kartını aldığını, açılış töreni dahil birkaç organizasyonu takip ettiğini söyledi. 

Ajanstan yapılan açıklamada, "Paris 2024 Organizasyon Komitesi kararın Fransız yetkililer tarafından alındığını söyledi ancak bir gerekçe sunmadı" denildi. 

Fransız haber ajansı AFP'nin temasa geçtiği Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Fransa Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmadı. 


Kathimerini | Yerli halk sınırlama çağrısı yaparken Santorini turistlerle dolup taşıyor

20 bin nüfuslu Yunan adası Santorini'nin sakinlerinin büyük bölümü, adanın kitle turizmi tarafından mahvedilmiş durumda olduğunu öne sürerek sınırlama çağrısında bulundu. Venedik ve Barselona gibi diğer popüler tatil merkezlerinde de aşırı turizme karşı protestolar patlak verirken, Santorini sakinleri ziyaretçi yığınlarının adanın kapasitesini aştığını ve yaşam kalitelerini düşürdüğünü ifade etti. Belediye Başkanı Nikos Zorzos, geçen yıl adayı 3.4 milyon turistin ziyaret ettiğini açıkladı.


Al Arabiya | Güney Lübnan'daki İHA saldırısında iki kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı

Lübnan Sivil Savunma Birimi, İsrail'in güney Lübnan'daki Şakra kasabasının yakınlarında düzenlediği insansız hava aracı saldırısında iki kişinin öldüğünü, biri çocuk olmak üzere üç kişinin de yaralandığını bildirdi.

Saldırı, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne düzenlenen roket saldırısının ardından İsrail ile silahlı grup Hizbullah arasındaki gerginliğin tırmanmasının ardından meydana geldi.