Gündem

Dün "Bay Kemal" dedi, bugün rektör oldu: Erdoğan, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörlüğüne Selman Öğüt'ü atadı!

Öğüt, katıldığı bir televizyon programında Atatürk ile ilgili, "Kemalizm virüstür. Mustafa Kemal Atatürk şu anda olsa, bu devirde yaşasa Tayyip Erdoğan'ı desteklerdi" demişti

01 Aralık 2023 01:47

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Selman Öğüt'ü atadı. Öğüt, 1 Aralık tarihli atama kararından bir gün önce, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ofisinde çekilen bir fotoğrafı paylaşıp Erdoğan gibi seslenerek, "Bay Kemal yeni ofisinde kabullere başlamış. İlk giden ise altılı masada oturmasına rağmen hâlâ adı bilinmeyen parti lideri ve arkadaşları" yazmıştı. Bir dönem "AKP içindeki Pelikancı grubun önde gelen isimlerinden olduğu" iddia edilen Öğüt, TÜRKAD Başkan Yardımcısıyken, Erdoğan'ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 2020 yılında görevden alınmasının ardından Medipol Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırılmıştı. Öğüt'ün, 2015 yılında jüri üyelerini ve dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ı "kendisini yetersiz buldukları" iddiasıyla, Berat Albayrak'a mail atarak şikâyet ettiği Wikileaks belgeleri de gündem olmuştu. Öğüt, söz konusu mailde, "AK Parti iktidarından önce paraleli, masonu, ırkçısı doçentliğini jürileri ayarlayıp aldı. Yekta hoca sağolsun otomatiğe çevirdi" yazmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı. Erdoğan'ın imzasıyla, 6 bakanlığa başmüfettiş atamalarının yapıldığı kararnamede, dört üniversiteye de yeni rektör atandı.

Erdoğan, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Selman Öğüt'ü atarken, İstanbul Okan Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Güliz Muğan'ı, Antalya Belek Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Yazıcı'yı ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Boz'u atandı.

Dün Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafını paylaşıp "Bay Kemal" dedi

Erdoğan'ın, 1 Aralık tarihli kararnameyle İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörlüğüne atadığı Öğüt'ün, atamadan bir gün önce, eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ofisinde çekilen bir fotoğrafı paylaşıp Erdoğan'ın seslendiği gibi seslenmesi dikkat çekti. X hesabından 30 Kasım'da öğleden sonra paylaşım yapan Öğüt, "Bay Kemal yeni ofisinde kabullere başlamış. İlk giden ise altılı masada oturmasına rağmen hâlâ adı bilinmeyen parti lideri ve arkadaşları. Tabana dayanan siyaset yerine çıkar lobilerine bağlı siyaset yaparsanız sizi iki gün içinde unuturlar. Alında hiç var olmazsınız ama size varmışsınız gibi davranırlar" yazdı.

Duruşmadan önce Fincancı için de "Bu kadının görevden alınması lazım" demiş

Öğüt'ün, dün yaptığı paylaşımlar arasında, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması kararıyla sonuçlanan mahkemeden önceki paylaşım da dikkat çekti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, "Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Merkez Konseyi ile Genel Merkezimizde bir araya geldik" diyerek makamından paylaştığı fotoğrafı alıntılayan Öğüt, duruşma başlamadan önce, "Burada sorulması gereken soru şu: Şerefli Türk Ordusuna iftira atan biri, nasıl oluyor da hala Türk Tabipler Başkanı sıfatını kullanabiliyor? Bu kadının görevden alınması için daha ne yapması lazım?"  yazdı. 

Berat Albayrak görevden alınınca, Medipol görevine son vermişti

Öğüt, doçentliği döneminde Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi (TÜRKAD) Başkan Yardımcısıyken, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın görevden alınmasının ardından Medipol Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırıldı.

"Kemalizm virüstür; Atatürk, Erdoğan'ı desteklerdi" dedi

Öğüt, 2020 yılının Eylül ayında Haber Global'de Erhan Ertürk'ün sunduğu Müzakere programındaki sözleri ile de gündeme gelmişti. Programda Atatürk'ten konu açan Öğüt, "Kemalizm virüstür" demişti. Programın sunucusu Ertürk ise, "Atatürk devrimlerini tartışmaya açıyorsunuz bugün. Geri gelsin mi hilafet?" diye sormuş ancak bu soruyu yanıtlamayan Öğüt, "Mustafa Kemal Atatürk şu anda olsa, bu devirde yaşasa Tayyip Erdoğan'ı desteklerdi" demişti. Öğüt, yayını terk ettikten sonra sosyal medya hesabından, "Provokatörden moderatör olmaz" diye yazmıştı.

Metin Cihan, "Yetenekli Bay Selman nasıl doçent oldu?" diyerek Wikileaks belgeleri paylaşmıştı

Gazeteci Metin Cihan da 2020 yılında, "AKP içerisindeki Pelikancı grubun önde gelen isimlerinden olduğu" iddia edilen Selman Öğüt'ün doçent olma süreciyle ilgili bazı iddialarda bulunmuş ve belgeler paylaşmıştı. 

Öğüt'ün 13 Ekim 2015'te, jüri üyelerinin ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın kendisini yetersiz bulmasından sonra Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a gönderdiği şikâyet mailini paylaşan Metin Cihan, İleri Haber'deki habere göre, "Ekim 2015'te kendisini yetersiz bulan jüri üyelerini ve YÖK Başkanı Yekta Saraç'ı Berat Albayrak'a şikâyet ettiğini görseldeki wikileaks belgesinden biliyoruz. Sürecin devamını da araştırdım" demişti.

Öğüt'ün şikâyet mailinde, "Şimdi aynı işkence süreci tekrardan başlayacak. Bunun müsebbibi Yekta Saraç ve ekibidir. Otomatik jüri muhabbetini çıkardılar. İlk kurbanlardanım. AK Parti iktidarından önce paraleli, masonu, ırkçısı doçentliğini jürileri ayarlayıp aldı. Yekta hoca sağolsun otomatiğe çevirdi. Hakkımı helal etmiyorum" dediği görülmüştü. 

Albayrak'a şikâyetinin ardından eser inceleme kısmından geçen Öğüt'ün, mülakattan geçemediği ve bunun üzerine 'doçentlik üniversite tarafından verilsin' kampanyası başlattığı görülmüştü. Konuya ilişkin kişisel Twitter adresi üzerinden 2017 yılında paylaşımlar yapan Öğüt, "Doçentlik üniversitelere bırakılmalı hocam, profluk ve doktora gibi..." demişti.

Twitter'da kampanya başlatmasının ardından da doçent olamayan Öğüt, 2017'de kaleme aldığı bir yazısında, Cumhurbaşkanı ve dönemin YÖK Başkanı'nın kendisini desteklediğini belirtmişti. YÖK Başkanı tarafından doçentlik yönetmeliğinin değiştine ilişkin bilgi aldığını ifade eden Öğüt, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve ardından YÖK Başkanımız konuyla ilgili açıklama yaparak değişimin gerekli olduğunu bildirdiler" diye yazmıştı.

Öğüt'ün hayali gerçek oldu: Süreç tamamlanmadan doçentlik unvanı!

Metin Cihan ayrıca doçent yönetmeliği yasasının TBMM'den geçmesinin ardından mülakat zorunluluğunun kaldırıldığını belirtirken, Öğüt'ün Mart 2018'de sürecin tamamlanmasını beklemeden televizyonda doçent unvanı kullanmaya başladığını şöyle ifade etmişti:

"Ve nihayet TBMM'den yasa çıkıyor. Mart 2018'de Resmi Gazete'de yayınlanıyor. Tam da Selman Öğüt'ün istediği gibi eser aşamasından sonra mülakat zorunluluğu kalkıyor. Selman Öğüt sürecin tamamlanmasını beklemeden tv'de doçent unvanı kullanmaya başlıyor."

2019 yılında da Twitter üzerinden paylaşımlar yapan Öğüt, doçentlikten sonra profesör olmak için 5 yıl bekleme şartını 'garabet' olarak nitelerken, "YÖK asıl yapması gerekenleri ertelemekten vazgeçmeli" demişti.

Selman Öğüt kimdir?

1984 Mekke doğumlu olan Selman Öğüt, lisans eğitimini İstanbul Kültür Üniversitesi'nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü Hukuk Bölümünden yüksek lisans derecesini aldıktan sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Bölümü doktora programına girdi. 2013 yılında doktora derecesi alan Selman Öğüt, 2009-2014 yılları arasında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Temmuz 2014 itibari ile İstanbul Medipol Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. "BM Güvenlik Konseyi'nin Yeniden Yapılandırılması" ve "Uluslararası Örgütlerin Sorumluluğu" adlı kitapların yazarı olan Öğüt'ün uluslararası hukukun farklı konuları ile ilgili yayınlanmış muhtelif makaleleri var.

2005-2006 yılları arası Erasmus Programı bursiyeri olarak Almanya'nın Trier Üniversitesi'ne gitti, 2009 yılında yine Almanya'da bulunan Bonn Üniversitesi'nin yaz okulu programına tam burslu olarak kabul aldı. Doktora çalışmaları için 2010 yılında Marmara Üniversitesi bursu ile London School of Economics'e gitti.

"Pelikan" iddiaları

Doçentliği döneminde Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi (TÜRKAD) Başkan Yardımcısı olan Selman Öğüt, 2020 yılında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın görevden alınmasının ardından Medipol Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırıldı.

2013 yılı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Anasaya Uzlaşma Komisyonu'nda uzman olarak görev yapan Selman Öğüt, televizyonda katıldığı programlarla ve "Pelikan Grubu" içinde yer aldığı iddialarıyla adından sık sık söz ettirdi. Öğüt, son olarak 2020 yılının Eylül ayında Haber Global'de Erhan Ertürk'ün sunduğu Müzakere programındaki sözleri ile gündeme gelmişti.

Atatürk ile ilgili sözleri

Programda Atatürk'ün hamlelerini eleştiren Öğüt, "Kemalizm virüstür" dedi. Programın sunucusu Ertürk ise, "Atatürk devrimlerini tartışmaya açıyorsunuz bugün. Geri gelsin mi hilafet?" diye sordu. Öğüt, bu soruyu yanıtlamadı. "Mustafa Kemal Atatürk şu anda olsa, bu devirde yaşasa Tayyip Erdoğan'ı desteklerdi" diyen Öğüt,  yayını terk ettikten sonra sosyal medya hesabından, "Provokatörden moderatör olmaz" diye yazdı.