Dünya

DSÖ'den maymun çiçeği uyarısı: Risk grubundaki erkekler cinsel partnerlerinin sayısını sınırlamalı

Mayıs ayından bu yana 75 ülkede 19 binden fazla maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi

28 Temmuz 2022 07:28

T24 Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel acil durum ilan edilen maymun çiçeği virüsü nedeniyle risk grubundaki erkeklerin cinsel partneri sayısını bir süreliğine azaltması çağrısında bulundu. 

The Guardian’da yer alan habere göre, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, mayıs ayında başlayan maymun çiçeği virüsü salgınında vakaların yüzde 98’inin eşcinsel, biseksüel ve başka erkeklerle seks yapan erkeklerde tespit edildiğini söyledi. Tedros, risk grubunda olanlara kendilerini korumaları çağrısında bulundu. 

Tedros, “Bu durumda kendiniz ve başka insanlar için doğru seçimler yapmanız gerekiyor. Buna, cinsel partnerlerinizin sayısını azaltmak da dahil” dedi.

DSÖ Genel Sekreteri, maymun çiçeği virüsüne yakalanan kişilerin kendilerini izole etmeleri, yakın temastan kaçınmaları gerektiğini söyledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), DSÖ gibi erkeklerin cinsel partnerlerinin sayısını düşürmesi gibi bir uyarıda bulunmadı. CDC, maymun çiçeği virüsü olabilecek görünümde kızarıklıkları, kaşıntıları olan kişilerle yakın temastan kaçınılması çağrısında bulundu. 

DSÖ yetkilileri, virüsün hasta bir kişiyle yakın temas kuran, yatak ya da kıyafet paylaşan herkese bulaşabileceğini vurguladı. 

Mayıs ayından bu yana 75 ülkede 19 binden fazla maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi.