Dünya

DSÖ'den 4 öksürük şurubu için uyarı: "Gambiya'daki 66 çocuğun ölümüyle bağlantılı olabilir"

06 Ekim 2022 21:33

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gambiya'da 66 çocuğun ölümüyle bağlantılı olabileceği konusunda Hindistan menşeli 4 öksürük ve soğuk algınlığı şurubu için uyarıda bulundu. Örgütün açıklamasında, tüm ülkelere bu ürünleri tespit etme ve dolaşımdan çıkarma çağrısı yapıldı.

DSÖ'nün Twitter hesabından yapılan açıklamada; Gambiya'da tespit edilen böbrek yetmezliği salgını ve 66 çocuğun ölümü sonrasında, Hindistan menşeli ve potansiyel olarak bağlantılı olan 4 ilaç için tıbbi ürün uyarısı yapıldı. 

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, "4 ilaç, Hindistan'da Maiden Pharmaceuticals Limited tarafından üretilen öksürük ve soğuk algınlığı şurubu. DSÖ, Hindistan'daki şirket ve düzenleyici makamlarla daha fazla araştırma yürütüyor" ifadelerine yer verildi.

İlaçların şimdiye kadar yalnızca Gambiya'da tespit edilmesine rağmen, ülkenin dışına dağıtılmış olabileceği konusunda da uyarıda bulunan DSÖ, tüm ülkeleri hastalara daha fazla zarar vermemek için bu ürünleri tespit etmeye ve dolaşımdan çıkarmaya çağırdı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, öksürük şuruplarının, Gambiya'daki çocuk ölümleriyle bağlantılı olabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili ilaç firmasından bir yanıt gelmedi.

Ülkede, geçen ay çok sayıda çocuğun, yerel olarak satılan bir parasetamol şurubunu kullandıktan 3-5 gün sonra hayatlarını kaybettiği iddia edilmişti. Hükümet, böbrek yetmezliği salgınıyla ilgili devam eden soruşturma kapsamında, olası nedenlerin koli basili bakterileri ve parasetamol şurubundan kaynaklanan toksisite olduğu sonucuna varmıştı.  

Yetkililer, 23 Eylül tarihinde parasetamol veya prometazin şuruplarının toplatılması emrini vermişti.