Ekonomi

Dr. Zeynep Ayata: E-ticarette ek düzenlemelerle rekabet sağlanabilir

E-ticaret yasası, yeni yılla beraber yürürlüğe girmişti

30 Ocak 2023 14:08

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Dr. Zeynep Ayata, e-ticaret sektöründe bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirterek, ek düzenlemelerle birlikte rekabetin sağlanabileceğini söyledi.

Yeni yılla beraber e-ticaret yasası yürürlüğe girdi. Yasayla beraber yıl sonunda 1,2 trilyonluk iş hacminin hedeflendiği sektörde çalışma esasları baştan kurgulandı. Konuyla ilgili Sözcü'den Taylan Büyükşahin'e değerlendirmelerde bulunan Zeynep Ayata, e-ticaret yasasının ihtiyaç olduğunu, artıları ve eksileri olmasına rağmen rekabeti düzenleyeceğini söyledi.

"İkincil mevzuata çok iş düşecek"

Değişken bir piyasa olduğunu anlatan Ayata, düzenlemelerle sektörde ve platformlarda büyümenin, yatırımın ve inovasyonun önüne geçilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayata, şöyle dedi:

“Önümüzdeki süreçte, bu kanunda izlenmesi gereken şu; Yasa yürürlüğe girdiğinden sonra sektör nasıl etkileniyor? Yatırımlar sürecek mi, azalacak mı? Dikey büyüme mi, yatay mı? Etkileri gözlemleyip önümüzdeki 6 ayda, bir yılda yeni düzenlemeye gidilmesi gerekecek. İkincil mevzuata çok iş düşecek. Burada adımların atılmasına çok önem veriyorum. Yönetmelik ve tebliğleri de görmemiz lazım kanunun nasıl işleyeceği konusunda.” 

TIKLAYIN: Dr. Zeynep Ayata anlatıyor: ‘Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’da yapılan değişiklikler neler getiriyor, müdahalede ölçü ne olmalı?