Sağlık

Dr. Ümit Aktaş: Çocuklarınıza kutu süt içirmeyin

"Bu ülkede diyabet sofrasına pizza koyan insanlar yüzünden patladı"

17 Şubat 2019 10:36

Habertürk Televizyonu’nda yayınlanan Kübra Parl’la Açık ve Net programında Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan Dr. Aktaş'ın açıklamaları şöyle:

"Türk usulü mangal kanserojen değil"

Beslenme ve diyabet gibi hastalıkların artışındaki ilişkiyi de yorumlayan Dr. Aktaş “Geleneksel olan doğrudur. Binlerce yıllık gelenekten geliyor bu. Anneniz babanız sofrasını nasıl kuruyorsa siz de öyle kurun. Bu ülkede diyabet sofrasına pizza koyan insanlar yüzünden patladı. Yani kendi kendimizi biz hasta ettik. Ne zaman fast food kültürü Türkiye’yi ele geçirdi, ne zaman insanlar pikniğe gitmek yerine AVM’lerdeki burgercilerin önünde kuyruğa girdi, o zaman hastalıklar patladı. Yani hiç dış mihrakları suçlamayın, kendi sofranızda ne var diye bakın; şifa sofrada, zehir de sofrada” dedi.

Aktaş twitter üzerinden izleyicilerden gelen “mangal kanserojen mi?” sorusunaysa “Mangalın kanserojen olduğuna yönelik araştırmaların hepsi duman analiziyle yapılmış. Bunlar dünyadaki örnekler için geçerli. Amerika’da alevde mangal, üzerini de kaptırlar kapakla. Türk usulü mangal kanserojen değildir, çünkü biz kömürü köz haline getiririz, öyle pişiririz” dedi.

“Çocuklara süt içirmeyin"

Programda yoğurt ve süt tüketimine de değinen Dr. Aktaş Türkiye’de yaşayanların yüzde 90’dan fazlasının laktoz intoleransına sahip olduğunu belirterek sadece evde mayalanan yoğurdun sağlık için faydalı olduğunu ve anne sütü dışında çocuklara süt verilmemesi gerektiğini söyledi.  “Kutu sütler sadece uzun raf ömrüne sahip olsun diye uht teknolojisinden geçirilirler. Bunlarla ilgili rahmetli Ahmet aydın hoca derdi ki, 'Bunlar artık süt değil; dayanıklı beyaz eşya.' Onlar artık süt değil. Bize bir faydaları da yok” diyen Aktaş sütün içindeki kalsiyumun asidik formda ve emiliminin çok düşük olduğunu bu nedenle de insan sağlığına bir faydasının olmadığını söyledi.

Bu konuda ailelere yönelik bir de uyarıda bulunan Dr. Aktaş “çocukların kalsiyum almasını istiyorsanız bol bol koyu yeşil yapraklı sebze yedirin. Dereotu, maydanoz, roka yedirin. Asıl kalsiyum orada” dedi.