Sağlık

Kızılay Çapa Kan Bağışı Merkezi’nden doktor Burak Kızanlık: Bugün deprem olsa kan ihtiyacını karşılayamayız

17 Nisan 2023 13:55

Kızılay’daki kan stoklarının durumunu ve azalmasının yaratacağı sonuçları Kızılay Çapa Kan Bağışı Merkezi’nden doktor Burak Kızanlık ve İstanbul Tabip Odası’ndan doktor Güray Kılıç anlattı.6 Şubat depremlerini hatırlatan doktor Kızanlık, “Depremde depolarımızda normalden fazla kan bulunuyordu ve kan dağıtımını sorun yaşamadan yapabildik fakat bugün benzer bir durumun yaşanması halinde bu ihtiyacı karşılayamayız” dedi.

Bianet’ten Ruken Tuncel'e konuşan hekimler, "kan tedariki ile yetkilendirilmiş başka bir kurum olmadığı için Kızılay’daki stokların asgari seviyenin altına düşmesinin ciddi riskler taşıdığını" belirttiler.

"Her gün 50 bin ünite depoda hazır olmalı"

Doktor Kızanlık, depolarda her gün 50 bin ünite kanın hazır bulunması gerektiğini ancak bu sayının şu an yarı yarıya düştüğünü ifade etti.

"Kan bağışının Türkiye’nin tüm gündemlerinden bağımsız olarak devam etmesi gerektiğini" vurgulayan doktor Kızanlık, "kanın bağış dışında başka hiçbir şekilde elde edilemediğini ve bağıştan başka bir alternatifin de olmadığını" söyledi.

Doktor Kızanlık, kamuoyuna kan bağışı yapmaları için çağrıda bulundu.

"Kan bağışından vazgeçmeyelim"

İTO’dan doktor Kılıç ise; Kızılay’ın kan stoklarının azalmasının nedenlerine değindi ve toplumun Kızılay’a dair güveninin azalmasının kan stoklarının düşmesine neden olduğunu söyledi.

"Tam bir kriz olmasa da sıkıntılı bir tablo var" diyen doktor Kılıç, deprem sonrası kan ihtiyacının arttığını ancak stokların düşmesinde Kızılay'ın tartışmalı bir duruma gelmesinin etki ettiğini belirtti.

Kılıç, Kızılay'a duyulan güvensizliğin kan bağışına yansımaması gerektiğini vurguladı ve ekledi: "Kızılay'ın yıpranmışlığı düzeltilir ama lütfen kan bağışında bulunun. Kan çok hassas bir konu, biz kan bağışını kendimiz için yapıyoruz. Kan bağışından vazgeçmeyelim."

Ne olmuştu?

6 Şubat Maraş depremlerinin ilk haftasında yaptığı çadır satışlarıyla tartışma konusu olan Kızılay’da kan stokları asgari seviyenin altına düştü. Depolarda günlük 50 bin kan stokunun bulunması gerekirken bu sayı yarı yarıya indi ve Kızılay geçtiğimiz günlerde kan bağışı için duyuru yaptı.