Altılı Masa’nın en kritik toplantılarından biri yarın İYİ Parti’nin ev sahipliğinde yapılacak.
Bu kritik toplantıdan hemen önce T24 Ankara Bürosu olarak, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın konuğu olduk.
Görüşmenin sohbet kısmında DP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ve parti kurmayları, gündemdeki son gelişmeleri değerlendirdi.
***
Demokrat Parti’ye ait tarihi Celal Bayar Köşkü’ndeki görüşmede doğal olarak gündem Altılı Masa'nın adayının kimin olacağına odaklandı?
Uysal, masaya getirecekleri ismi ya da adayın kim olabileceğini elbette söylemedi ancak aday belirleme yöntemi ve olasılıklar konusunda ipuçları verdi.
Adaylık konusunda yanıtı merakla beklenen sorulardan biri Altılı Masa'nın ismi nasıl belirleyeceği…
Uysal, önemli bir noktanın altını çizerek, “Büyük sorumluluğumuz var ve bunun farkındayız” dedi.
Ardından, bütün tartışmaların sonunda Altılı Masa'nın adayının yine oybirliğiyle belirleneceğine, müzakerelerin, itirazların, tartışmaların doğal olduğuna ve olması gerektiğine işaret etti.
Ancak bu oybirliği nasıl sağlanacak, isimler masaya yatırıldıktan sonra oylanacak mı?
Uysal, bu soruya net bir yanıt verdi:
“Öyle el kaldırarak, tek tek oylayarak değil. İstişareden sonra mutabakat sağlanır.”
***
Uysal, isim vermeden Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterildiği cumhurbaşkanlığı seçimine atıf yaparak, siyasi ortamın da mevcut anayasaya göre cumhurbaşkanın yetkilerinin de çok farklı olduğuna dikkati çekti.
Sembolik bir cumhurbaşkanı değil, siyasi bir programı uygulayacak cumhurbaşkanının seçileceğini söyledi.
Tam bu noktada, Altılı Masa'daki genel başkanlardan birinin aday gösterilmesinin, bu nedenle işin doğasına uygun olduğunu vurguladı.
Sözleri, öncelikli tercihinin masadan bir ismin aday gösterilmesi olduğunu ortaya koyar nitelikteydi.
***
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığını da sorduk Uysal’a.
“Ana muhalefet partisinin genel başkanı, elbette aday olma potansiyeli taşır. Bu çok doğal” yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu ve adaylığına yönelik yapısal bir itirazının olmayacağını, iddiasını haklı gördüğünü gösteren ifadeler kullandı.
Uysal, artık seçim takvimi açıklanmadan Altılı Masa'nın adayını belirlemesi gerektiğini düşünüyor. Diğer liderlerin de aynı kanıyı taşıdığına işaret ediyor.
Ancak yarın yapılacak ve ilk kez aday ismi konuşulacak toplantıdan bir karar çıkmayacağını belirtmeyi de ihmal etmedi.
Adayın ne zaman açıklanacağını ısrarla sorduğumuzda ise Şubat ayına işaret etti.
***
“Peki, sürecin uzaması, olası bir krize işaret eder mi, masadan birden fazla aday çıkar mı, masa dağılabilir mi?”
Uysal, tüm bu sorulara Altılı Masa açısından umutlu yanıtlar verdi.
Birden fazla aday çıkmayacağını, masanın dağılacağını akıllarına hiç getirmediklerini, makul sürede adayın belirleneceğini söyledi.
***
Uysal’a, Cumhur İttifakı'nın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirlemesini ve bu konuda Altılı Masa'ya yöneltilen eleştirileri de sorduk.
“Biz erken seçim istediğimizde söylemediklerini bırakmayanlar, şimdi uzlaşıp Meclis’ten karar çıkartmayı istiyor. Meclis bu kararı almadığında tek yol var, Cumhurbaşkanı’nın karar alması. O karar alınınca da seçim istedikleri tarihte yapılır” yanıtını verdi.
Bunun üzerine, Meclis’in değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kararı alması halinde üçüncü kez aday olduğu tartışmasının başlayacağını, muhalefetin bu konuda sessiz kalmakla eleştirildiğini anımsatarak, itirazlarının olup olmayacağı sorusunu yönelttik. Yanıtı netti:
“Anayasa'ya göre aday olamaz. Bu konuda yapılacak iki şey var. Birincisi bunu topluma anlatmak, ikincisi de adaylığına itiraz ederek, bu itirazın haklılığını yüksek sesle söylemek. Bunların hepsini yapacağız. Topluma anlatacağız ve itiraz edeceğiz.”
***
Uysal, Altılı Masa'nın aday belirleme ve liste çalışmalarına odaklanıldığını ancak diğer önemli çalışmalarına da bakılması gerektiğini söyledi.
Bunlardan en önemlisi seçim güvenliği ile ilgili çalışmalar.
İlginç bir noktaya dikkati çekti. AKP’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesinden sonra, ikinci seçimde hemen her sandıkta itirazda bulunduğunu belirtti.
Sandıklarda itirazda bulunmadan konunun seçim kurullarına teknik olarak gelemeyeceğini anımsattı.
Ve geçen sene çıkartılan yasayla, bütün seçim kurullarının değiştirildiğini, 20 yıldır iktidarda olan partinin aniden bu değişikliğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Bütün bunların seçim gününde yaşanabileceklere işaret ettiğine kuşku yok. Uysal da bu konudaki kuşkularını, “Biz sadece bir partiyle mücadele etmiyoruz. Bütünüyle bütün kurumlar değişmiş durumda” diye vurguladı.
***
Altılı Masa, Ocak ayı içerisindeki son toplantısında adayları konuşmaya başlayacak. Şubat ayının ilk yarısında, kısa süre içerisinde yapılacak başka toplantılara da tanıklık etmemiz yüksek ihtimal.
İpuçları gösteriyor ki Şubat ayının ikinci yarısında Altılı Masa'nın adayını göreceğiz.
Elbette bir kriz yaşanmaz ve görüşmeler mutabakatla sonuçlanabilirse.
TIKLAYIN | DP Lideri Uysal, T24’ün sorularını yanıtladı: Erdoğan'ı kurtaracak demokratik formül yok, ancak sandığı çalarak yenebilirler