Dünya

Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin Iowa'daki ön seçimlerini kazandı

Trump, bu eyaletteki oyların yüzde 51'inden fazlasını aldı

16 Ocak 2024 07:11

T24 Dış Haberler

ABD'de 5 Kasım'da yapılcak başkanlık seçim yarışı bugün başladı. Iowa'da Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçimlerini eski ABD Başkanı Donald Trump kazandı. 

ABD'de başkanlık seçim yarışının geleneksel olarak başladığı Iowa eyaletinde Cumhuriyetçi aday adaylarını karşı karşıya getiren ön seçimlerde oy sayım süreci sonuna yaklaşırken, sandıkların yüzde 82'sinin açıldığı kaydedildi.

AP haber ajansının duyurduğu ve resmi olmayan sonuçlara göre Trump, rakipleri ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve Florida Valisi Ron DeSantis'i geride bırakarak Iowa'da ipi göğüsledi. Haley ile DeSantis'in ikincilik koltuğunu kazanabilmek için kesin sonuçları beklediği bildirildi.

Kesin olmayan sonuçlara göre Trump, bu eyaletteki oyların yüzde 51'inden fazlasını alırken, yarışın galibi olarak ilan edildi. DeSantis yüzde 21, Haley ise yüzde 19 düzeyinde oy sayım sürecini takip ediyor.

Öte yandan bir diğer Cumhuriyetçi aday adayı Vivek Ramaswamy ise yüzde 7 düzeyinde destek bulmuş gözüküyor.

Iowa zaferi ne kadar önemli?

Iowa'dan sonra önümüzdeki hafta New Hampshire'da, daha sonra ise Şubat başında Nevada ve Güney Carolina'da ön seçimler gerçekleştirilecek. Bir düzineden fazla eyalette Mart başında Süper Salı olarak adlandırılan tek bir günde oy kullanılacak.

Cumhuriyetçilerin nihai Beyaz Saray adayı Temmuz ayında yapılacak parti kongresinde belirlenecek. 

Iowa'daki ön seçimlerin Cumhuriyetçi galibi son üç yarışta yani 2008, 2012 ve 2016'daki başkanlık seçimlerinde Beyaz Saray adaylığını kazanamadı.

Ön seçimlerin ve parti içi seçimlerin sonuçları, her eyaletten kaç delegenin ulusal parti kongrelerine gönderileceğini belirlemeye yardımcı oluyor. Bir Cumhuriyetçinin adaylığı kazanabilmesi için toplam 2 bin 400'den fazla delegeden bin 215'ine ihtiyacı var. Iowa'da sadece 40 delege seçilebilir durumda.