Dünya

Donald Trump, ABD Yüksek Mahkemesi'nden "seçimlere müdahale" davasının dondurulmasını istedi

Mahkemenin bundan sonra nasıl hareket edeceği, Trump'ın 2024 başkanlık seçimlerinden önce federal seçimlere müdahale davasında yargılanıp yargılanmayacağını belirleyebilir

13 Şubat 2024 10:57

T24 Dış Haberler

Donald Trump'ın avukatları, ABD Yüksek Mahkemesi'nden 2020 seçim sonuçlarını geçersiz kılma çabalarıyla ilgili ceza davasını askıya almasını istedi. Öte yandan Trump, Temyiz Mahkemesi'nin kovuşturmadan muaf olmadığı yönündeki kararına itiraz etmeye hazırlanıyor. 

Dilekçede Trump'ın Yüksek Mahkeme'nin erteleme kararı vermesi için gereken temel testleri yerine getirdiği, zira Yüksek Mahkeme'nin davaya bakma ihtimalinin güçlü olduğu ve erteleme kararı verilmezse Trump'ın "telafisi mümkün olmayan bir zarara" uğrayacağı savunuldu.

Dilekçede, "Başkan Trump'ın dokunulmazlık iddiasının, hiç yargılanmama ve iddiasının incelenmesini bekleyen davanın külfetlerinden kaçınma hakkı olduğu dayanaklıdır" denildi.

Trump, yaklaşmakta olan tüm davalar için stratejisinin, ikinci bir başkanlığı kazanmanın kendisini affetmesini ya da başsavcısına suçlamaları düşürme talimatı vermesini sağlayabileceği umuduyla, ideal olarak Kasım ayındaki 2024 seçimlerinden sonraya ertelemek olduğunu sır olduğunu saklamıyor. 

Trump aylardır, özel danışman Jack Smith tarafından suçlanan davranışların başkan olarak görevlerinin "dış çeperine" girdiği için kovuşturmadan mutlak dokunulmazlığa sahip olduğu gibi kapsamlı bir yürütme yetkisi görüşünü ileri sürmeye çalıştı. Bu iddia, Washington'daki davaya bakan ABD bölge yargıcı Tanya Chutkan tarafından kısa sürede reddedildi.

Ancak Trump'ın avukatları dokunulmazlık meselesini uzun zamandır davayı esastan kazanacakları bir argümandan ziyade davanın duruşmaya gitmesini engelleyecek bir araç olarak görüyorlar. 

Mahkemenin bundan sonra nasıl hareket edeceği, Trump'ın 2024 başkanlık seçimlerinden önce federal seçimlere müdahale davasında yargılanıp yargılanmayacağını belirleyebilir. Son kamuoyu yoklamaları, Trump'ın bu davada mahkum olması halinde seçmenlerin 2020'de Trump'ı yenen Demokrat aday Joe Biden'a oy vermeye daha meyilli olacağını gösteriyor.