Gündem

Dolandırıcılar şimdi de define avcılığına el attı: “Hazine bulan aletleri” sahte gömü videolarıyla pazarlıyorlar

16 Ekim 2023 07:20

Dolandırıcıların yeni yöntemi define avcılığı oldu. Ustaca çekilmiş videolarla sözde altın buldukları videolar yayımlayan dolandırıcılar, vatandaşlara “hazine bulan alet” satmaya çalışıyorlar. 5-6 bin liradan pazarlanan aletler için bir de define bulma garantisi vermeyen dolandırıcılar, bizzat kendileri arazi taramak içinse binlerce dolar talep ediyor.

Söz konusu hazine videolarında, ellerinde detektör ve benzeri aletler olan maskeli kişiler, bir uzman edasıyla yaptıkları hararetli sohbet sonunda genellikle bir çömlek buluyor. Ardından videodaki kişiler sevinç çığlıkları eşliğinde buldukları çömleğin içinde altınlar ve sikkeler olduğunu gösteriyor.

Hürriyet’te yer alan habere göre, videoların dolandırıcılık dışında kültür varlıklarına zarar verdiğini ve kaçakçılığa da teşvik ettiğini söyleyen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, “Dolandırıcılar kolay yoldan zengin olmak isteyenleri define vaadi ile kandırıyor, onların parasını alıyor. Tüm videolar için suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu videolara özenip kazı yapanlar çok büyük bir suç işliyor. Hepsinin takipçisiyiz” dedi.