Gündem

Doktor ve eşine "rüşvet" suçlamasıyla hapis cezası

15 Haziran 2023 12:49

İstanbul Üniversitesi (İTÜ) İstanbul Tıp Fakültesi’nde hasta yakınlarından rüşvet istendiği iddiasına ilişkin yargılanan Prof. Dr. Mazhar Alp Bozbura "irtikap" suçundan 5 yıl 2 ay 15 gün, eşi Didem Bozbura ve çalışan Yasin Şimşek’se 2 yıl 7 ay 7'şer gün hapse çarptırıldı.

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Prof. Dr. Mazhar Alp Bozbura, Yasin Şimşek ve avukatları katıldı.

Mahkeme, sanık Mazhar Alp Bozbura’nın "zincirleme şekilde irtikap" suçundan 5 yıl 2 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Heyet, sanıklar Didem Bozbura ve Yasin Şimşek’i "zincirleme şekilde irtikaba yardım" suçundan 2 yıl 7 ay 7'şer gün hapisle cezalandırırken, üç sanık hakkındaki yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı.

İddianameden

İstanbul Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Metin Keskin’in adı kullanılarak bir hastanın ameliyat edilmesi için para istendiği yönünde 7 Şubat 2020 tarihli şikayet üzerine soruşturmaya başlandığı anlatılıyordu.

Polis ekiplerince hasta yakını S.S.’nin 3 bin 500 lirayı, sanık Prof. Dr. Mazhar Alp Bozbura’nın odasında diğer sanık Yasin Şimşek’e verirken suç üstü operasyon yapıldığı anlatılan iddianamede, Şimşek’in, Prof. Dr. Bozbura’nın eşi Didem Bozbura tarafından yönlendirildiğini ve kendisine komisyon verildiğini söylediği aktarılıyordu.

İddianamede, Prof. Dr. Bozbura için "icbar suretiyle irtikap suçuna teşebbüsten" 4 yıl 3 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapis talep edilirken, Didem Bozbura ve Yasin Şimşek’in ise "icbar suretiyle irtikap suçuna teşebbüse yardım" suçundan 2'şer yıldan 3 yıl 9'ar aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.

Didem Bozbura, iddianamenin kabul edilmesinin ardından 27 Şubat 2020’de, sanıklar Prof. Dr. Bozbura ve yardımcısı Şimşek ise 11 Nisan 2020’deki duruşmada infaz düzenlemesi dikkate alınarak tahliye edilmişti.