Dünya

Doğu Suriye’de çatışmalar şiddetleniyor: Üslere saldırı sonrası ABD’den takviye güç 

12 Ağustos 2024 15:34

Irak sınırındaki Doğu Suriye’nin Deyrizor bölgesinde PYD/DSG güçleri ile Suriye ordusu ve İran’a bağlı milis güçleri arasında geçtiğimiz hafta başlayan çatışmalar şiddetlendi. Saldırıların üsleri de hedef alması sonrası ABD bölgeye takviye asker ve silah sevk etme kararı aldı. Suriye’nin 14 ilinden biri olan büyük oranda DSG tarafından kontrol edilen Haseki kenti ile Mardin’in Nusaybin ilçesi karşısındaki Kamışlı ilçesinde Suriye ordusu ve kurumlarına yönelik kuşatma artarken, bölgeye yiyecek ve içecek PYD tarafından kontrollü veriliyor.

Kuzeydoğu Suriye’de defacto özerk yönetim ilanı sonrası Şam yönetimi ile gerginlik yaşayan PYD/DSG’ye yönelik Deyrizor bölgesinde 7 Ağustos’ta Şam'a bağlı aşiretlerden oluşan Vatanı Savunma Güçleri (Difayi- el-Vatani) ile İran milis güçlerinin başlattığı saldırının ardından çatışmalar şiddetlenerek sürüyor. Saldırıların ABD güçlerini de hedef alması sonrası çatışmalar bölgenin birçok noktasına yayıldı.

Ağır silahlar kullanılıyor, kayıplar artıyor

Şam ve İran’a bağlı silahlı güçlerin Deyrizor’da PYD/DSG’nin kontrol ettiği bölgelere yönelik başlattığı saldırılar dün ve bugün de sürdü. Saldırılar Fırat Nehri kıyısındaki bölgelere sızma operasyonları şeklinde yapılıyor. Ağır top ve havan bombardımanı sonrası Deyrizor'un doğusundaki iki mahalle ve 5 köye çıkarma yapan Suriye ordu güçleri ile DSG grupları arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Deyrizor’un Hacin kasabasına yönelik rejim ve İran milislerinin sızma girişimi ise engellendi. Bölgede çatışmalar sürerken ABD’ye ait savaş uçakları, rejim kuvvetlerini havadan etkili vurdu. Bombalama sonrası 20’den fazla Şam'a bağlı milisin öldüğü ve çok sayıda milisin yaralandığı ileri sürüldü. DSG açıklamasında ise çatışmalar kapsamında 25 Şam milisinin öldürüldüğü, kendi militanlarından ise ölen ve yaralananlar olduğu belirtildi. Şam'a bağlı güçlerin saldırıları sonrası bazı kasaba ve köylerde hasar meydana gelirken  aralarında çocukların da olduğu sivil kayıpların sayısının 15’I aştığı kaydedildi.

Şam ve kontrolündeki Difa el-Vatani aşiret ordusunun yoğun bir şekilde PYD/DSG üslerini bombalaması  ve ağır silahlarla bu üslere karadan sızma girişimleri başarılı olamadı. Saldırıların geri püskürtülmesi sonrası Fırat nehrinin kuzeyine çekilen Şam güçleri, ABD savaş uçaklarının müdahalesi sonrası büyük kayıplar verdi.

ABD’ye İHA’lı saldırı

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü Irak'ın batısındaki Ayn el Esad hava üssünün Katyuşa roketleri ile vurulmasının ardından ABD’ye yönelik ikinci saldırı Suriye’de gerçekleşti. Haseki'nin kuzeydoğusundaki Rumeylat bölgesinde konuşlu ABD üssü hedef alındı. İntihar dronu kullanılarak gerçekleştirilen saldırıda iki ABD askerinin yaralandığı ve çok sayıda askerin saldırıdan etkilendiği ileri sürüldü. Saldırı sonrası askeri üste dumanların yükseldiği gözlendi. Bölgedeki kaynaklara göre, saldırı sonrası ABD askerleri, üssün çevresinde uçan başka bir insansız hava aracını düşürdü.

Suriye topraklarındaki ABD üslerine, geçen yıl 19 Ekim'den bu yana İranlı milisler tarafından 135 saldırı gerçekleştirildi. Saldırıların 36'sı Deyrizor bölgesindeki El Ömer petrol sahasındaki üsse, 40'ı Koniko gaz tesisindeki üsse, 20'si Kharab Al-Jir üssüne, 17’si El Tanf üssüne, 16’sının ise El Şeddadi üssüne yönelik düzenlendiği bildirildi.

ABD, Irak ve Suriye’ye 230 ek asker gönderecek

Irak ve Suriye’de gerilimin artması ve İran bağlantılı gruplar tarafından üslere yönelik etkili saldırılar geliştirilmesi ardından ABD yönetimi, bölgeye takviye güçler sevk etme kararı aldı. ABD Ordusu, Oregon Ulusal Muhafızları'ndan Suriye ve Irak'a 230 asker göndermek için harekete geçti. Askerlerin ABD, Irak ve Suriye’deki kuvvetlerine ve ve yerel ortaklarına topçu savunma desteği sağlayacağı bildirildi.

218'inci Saha Topçu Alayının, bir yıl boyunca Suriye ve Irak'ta hizmet vermeye devam etmesi için askerlerin, bölgeye sevk edilmeden önce Oklahoma'daki Fort Sill'de yoğun bir eğitimden geçecek ve burada füzelere, toplara ve insansız hava araçlarına karşı savunma operasyonlarında ustalaşacak.

Suriye’de 4 ABD üssü hedef alınacak

Suriye kaynaklı North Pres’te yer alan bir haberde, İran’ın, İsrail’e yönelik saldırı kapsamında Suriye'nin kuzeyindeki 4 ABD üssünü hedef almayı planladığı ileri sürüldü. Özel güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) bölgedeki üst düzey yetkililerinden Haj Muhammed'in, onlarca İHA ile kuzey Suriye'deki ABD üslerini hedef almayı planladığı aktarıldı. Haj Muhammed’in, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki bölgelere Şam'a bağlı milis güçleri tarafından düzenlenen saldırıların arkasındaki isim olduğu ifade edilen haberde, bu kişinin Şam  istihbarat yetkilileri ile kısa süre önce toplantılar yaptığı bildirildi. Vurulacak hedefler arasında ise El Ömer petrol sahası, Koniko gaz tesisleri, Şeddadi ve Haseki’deki ABD üslerinin bulunduğu kaydedildi.

Şam'a boğucu kuşatma

Rusya’nın Deyrizor’daki çatışmaları sona erdirmek için başlattığı arabuluculuktan sonuç alınamazken PYD/DSG, kontrolünde bulunan Haseki, Kamışlı kentleri yanı sıra bölgenin büyük bölümünde Suriye kurumları ve ordusuna yönelik kuşatmayı arttırdı. Suriye ordusunun faaliyet gösterdiği askerî bölgelerde, kurumlara ve mahallelere yönelik uygulanan abluka sonrası bölgede gıda ve içme suyu sıkıntısı baş gösterdi. Yapılan görüşmeler sonrası bazı bölgelere uygulanan kuşatma gevşetildi ve Kızıl Haç tarafından bu bölgelere gıda maddelerinin yanı sıra tankerlerle su taşındı. Şam yönetiminin Haseki Valisi Louay Muhammad Sayuh bu gelişmeyi, "Yardım Alt Komitesi'nin çabalarıyla yaklaşık 20 tankerin (büyük ve orta boy) şehir merkezindeki mahallelerin sokaklarındaki sabit tankları doldurmak üzere girmesine izin verildi" diye aktardı.

DSG’nin, geçtiğimiz hafta çarşamba gününden bu yana Şam'ın kontrolündeki "Güvenlik Meydanı" olarak bilinen Al-Masaken, Al-Qudas, Villas, Meridian mahalleleri ve şehir pazarının bir kısmını boğucu bir kuşatma altında tuttuğu bildirildi.

ABD’ye “Suriye’den çekil” çağrısı

Deyrizor olaylarının ardından Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD yönetimine, Suriye'den derhal çekilme çağrısı yaptı. DSG’yi “ halka yönelik suç niteliğinde saldırılar" yapmakla suçlayan bakanlık açıklamasında,  şu ifadelere yer verildi:

“Amerikan işgalinin ajanları olan sözde DSG güçleri, bölgedeki diğer köylerin yanı sıra Deyrizor, Haseki ve Kamışlı'da da halkımıza suç niteliğinde saldırılar düzenledi. Doğu ve Kuzeydoğu bölgelerinde ölüm ve yaralanmalara neden oldu. Amerikan güçlerine ait savaş uçakları, ailelerini, köylerini ve mallarını savunan masum sivilleri hedef alan çok sayıda baskın düzenleyerek SDG milislerine destek Verdi. Amerika'nın Suriye topraklarının bir bölümünü işgal etmesinin, Suriye'nin egemenliğinin, birliğinin ve toprak bütünlüğünün bariz bir ihlali anlamına geldiğini ve ABD'nin ayrılıkçı vekil milislere verdiği desteğin, Suriye karşıtı mücadelesini uygulamak için ucuz bir araç teşkil ettiğini bir kez daha teyit ediyoruz. Doğu ve Kuzeydoğu bölgelerinde gıda ve içme suyuna erişimin engellenmesi de dahil olmak üzere tüm bu insanlık dışı ve ahlak dışı uygulamalar, Suriyelilerin acılarını ikiye katlamayı ve onlara karşı savaşı uzatmayı hedefliyor. ABD'nin bu uygulamaları durdurması, Suriye topraklarından derhal çekilmesi ve bu tür ayrılıkçı milislerin varlığını ve rolünü reddeden Suriyelilerin iradesine saygı duymasını bekliyoruz.”