Gündem

Doğu Perinçek: Seyit Rıza heykeli Apo heykelidir

22 Aralık 2019 11:09

Elvan Yılmaz

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek,  Tunceli'deki Şeyit Rıza heykeline ilişkin, ":Seyit Rıza heykeli Apo heykelidir" dedi. 

Doğu Perinçeki partisinin Çorum'da düzenlediği Üretim Devrim Kurultayı'nda konuştu. 

Çorum’un Hitit medeniyetinin merkezi olduğun ifade eden Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek, çıkış formülünü açıkladı. Perinçek ekonomik çıkmazdan kurtulmak için üretim seferberliğinin ilan edilmesi görüşünü savundu. Çorum’un Hitit medeniyetinin merkezi olduğun ifade eden Perinçek, "Ekonomi çıkmazda. Üretici zor durumda. Çiftçinin üreteceği ürünler dahi dışarıdan alınıyor. Son olarak Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sıfır gümrükle verilen 1 milyon ton buğday ithalat yetkisi 500 bin ton artışla 1.5 milyon tona çıkarıldı" dedi. 

Perinçek, partisinin kaldırılması için başvuruda bulunduğu Tunceli'deki  Seyit Rıza heykeliyle ilgili "Seyit Rıza heykeli APO heykelidir" diye konuştu. 

Çorum’daki Üretim Devrimi Kurultayı'na Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Eski Ziraat Odası Meclis Başkanı Sadettin Karaaslan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Temsilcisi Nevzat Aydın katıldı. Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, araziye değil, üretime destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Vatan Partisi, Şeyh Sait’le ilgili başvurusunun ardından Seyit Rıza'nın Dersim’deki heykel ve sembollerinin kaldırılması için de valilik ve belediyeye başvurdu. Başvuruda Seyit Rıza'nın 'vatana ihanet' suçundan ceza alması gerekçe gösterildi. HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, "Vatan Partisi'nin başvurusu Alevi ve Kürt halkının değerlerine bir saldırıdır" dedi.

Seyit Rıza,  Elazığ’da kurulan İstiklal Mahkemesi’nde “isyana teşvik” suçundan yargılandı. 15 Kasım 1937 mahkeme Seyit Rıza ile beraber 6 kişi için idam kararı verdi.