Gündem

Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Libya arasındaki mutabakata karşı hamle hazırlığı

GKRY lideri Anastasiadis, başka Doğu Akdeniz ülkeleriyle "ortak eylem" üzerinde çalıştıklarını ifade etti

21 Aralık 2019 07:53

T24 Dış haberler

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anatasiadis, Türkiye ile Lübnan arasında imzalanan mutabakat muhtırasına karşı "ortak diplomatik bir hamle üretmek için" Mısır, İsrail, Yunanistan ve Lübnan ile temasa halinde olduklarını söyledi.

Anastasiadis, "ortak eylemde" askeri bir seçenek olmadığını ve "yasa dışı" olarak nitelendirdikleri anlaşmayı diplomatik seviyede hükümsüz kılmak istediklerini ifade etti.

GKRY lideri, anlaşmanın Avrupa Birliği'nin yanı sıra Arap ülkeleri tarafından da kınandığını ifade ederek kısa süre içinde önlemler alınabileceğini ifade etti. 

"Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" 27 Kasım'da imzalanmıştı. Bahsi geçen muhtıraya göre "Akdeniz'de uluslararası hukuk kurallarından kaynaklanan tüm egemenlik haklarını ve/veya yetkilerini kullandığı deniz alanlarının, bütün ilgili faktörler göz önünde bulundurularak adil ve hakça sınırlandırılmasının yapılmasını kararlaştırdı" ve Libya ile Türkiye arasında 18.6 millik (29.9 km) bir sınır çizgisiyle kıta sahanlığı (KS) ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırları belirlendi.