Ekonomi

Doğan Trend Otomotiv CEO'su: Bayi yüzde 2,5, devlet yüzde 80 kazanıyor, bu çok adil değil

"Tüm otomotivciler, yüksek hacim ama düşük kâr marjlarıyla çalışıyor"

20 Haziran 2022 08:40

Artan kur ve vergilerle birlikte kârlılığı düşerken, Doğan Holding Otomotiv Grubu Şirketleri CEO'su Kağan Dağtekin, "Avrupa Türkiye’ye kıyasla daha kârlı olduğu için buraya yeterince araç verilmiyor. Bayi yüzde 2,5 kazanıyor devlet yüzde 80" ifadelerini kullandı.

Karar gazetesinden Ali Yıldırım'a konuşan Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, kârlılığın her geçen gün düştüğünü söyledi.

Dağtekin, pandemi ve çip krizi sebebiyle dünyadaki otomotiv üretiminin 90 milyondan 75 milyona gerilediğini belirterek, "Mevcut üretimlerden Türkiye olarak yeterince faydalanamıyoruz. Bunun başlıca sebeplerinden birisi kur baskısıyla düşen kar marjları. Avrupa Türkiye’ye kıyasla daha karlı olduğu için buraya yeterince araç verilmiyor. Suzuki’nin Avrupa’daki pazar payıyla Türkiye’yi kıyaslayınca Avrupa’da yüzde 1,5’lar seviyesinde, biz yüzde 0,6’lardayız" diye konuştu.

Bir araçtan kötü zamanlarda yüzde 1,5 iyi zamanlarda ise yüzde 2,5 kazanıldığını paylaşan Dağtekin şöyle devam etti: "Çok Premium bir markaysan yüzde 3-4 kazanırsın en fazla. Aracı üreten yüzde 5-6 arasında satan yüzde 2,5 devlet ise yüzde 80 kazanıyor. Bu çok adil değil. Daha medeni bir ekonomik dengeye oturursa Türkiye, o zaman her şey değişir. Dolayısıyla tüm otomotivciler, yüksek hacim ama düşük kâr marjlarıyla çalışıyor. Türkiye’de daha da baskı altında."