Gündem

Doğal sit alanları için koruma koşulları yeniden belirlendi

"Nitelikli doğal koruma alanlarındaki” yapılar kamp alanı olarak kullanılabilecek

08 Aralık 2019 07:20

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanları için koruma ve kullanma koşulları yeniden belirledi. "Karara göre bu alanlar eskiden olduğu gibi yine “kesin korunacak hassas alan”, “nitelikli doğal koruma alanı”, “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak sınıflandırıldı. Ancak bu alanlara yönelik kısıtlamalar esnetildi. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu’nun Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı.  “Kesin korunacak hassas alanlarda” artık doğal afet durumunda gerekli acil müdahalelerde bulunulabilecek. Madencilik yapılamayacak, taş, toprak, kum alınamayacak, ayrıca toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı gibi malzemeler dökülemeyecek. 

“Nitelikli doğal koruma alanı”nda, bu şekilde tescili yapılmadan önce mevcut bulunan ve artık yenisine izin verilmeyen mevzuata uygun yapılar, ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar kullanılabilecek. Oysa eski kararda böyle bir izin yer almıyordu. 

Nelere izin verilecek

  • Tarım ve hayvancılık faaliyetleri.
  • İskele.
  • Mesire alanları ile kıyı mevzuatına uygun olarak park ve rekreaktif alanlar.
  • Avlak sahası.
  • Açık otopark, teleferik ve telesiyej.
  • Duş, gölgelik, soyunma kabini, büfe, tuvalet, su sporları için kullanılan malzemelerin depolanabileceği sökülür takılır nitelikte yapılar.
  • Mezarlık. 

Yine yeni kararla bu alanlarda"a olamayacak. Çadır, çadır-araba, oto-karavan ve bungalov başına hesaplanacak birim alan ez az 200 metrekare. Kamping alanının büyüklüğüne bakılmaksızın 150 kampçı ünitesinden fazlası yapılamayacak. 

“Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları” ise düşük yoğunluklu yerleşim yerleri olarak planlanabilecek. Sit kararı öncesi alınan ruhsatlı yapılar mevcudiyetini koruyacak.