Gündem

Doğa Bilimci Prof. Ali Demirsoy: Aydın ve yaratıcı insan gücünü ortadan kaldırabilmek için ‘evrim düşüncesi’ yasaklanıyor

"Ortaöğretimde kalıplaşmış, dogmatik düşünceler verirseniz o toplumu yok edersiniz"

30 Temmuz 2019 09:46

Doğabilimci Prof. Dr. Ali Demirsoy, evrim teorisinin “tartışmalı ve anlaşılması zor” olduğu gerekçesiyle ortaöğretim müfredatından çıkarılmasını ve “eğitimde dinselleştirme” politikasının giderek hâkim hale getirilmesini eleştirdi. "Bu bir proje olarak yürütülüyor. Müslüman ülkelerde ve Türkiye’de aydın ve yaratıcı insan gücünü ortadan kaldırabilmek için ‘evrim düşüncesi’ yasaklanıyor" diyen Demirsoy, "Evrimin esas konusu ‘insanın maymundan meydana gelmesi’ değildir, evrim bütünüyle ‘değişebilirlik ve gelişebilirliği’ inceleyen bilim dalıdır” diye konuştu.

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre, evrimde esas olarak anlatılmak istenen şeyin “değişebilirlik” olduğuna dikkati çeken Demirsoy, “Türkiye ne yazık ki 20-30 yıldan beri yalnızca ‘maymun, Darwin, evrim’ kelimelerine kilitlenmiş durumda. Eğer siz bu 3 kelimeyi söylemeden evrimin ne olduğunu insanlara anlatıyorsanız suratınıza bakıyorlar. ‘İnsan maymundan meydana geldi’ diye bir şey tutturmuşlar. İnsan maymundan meydana gelmedi, evrimin esas konusu da bunlar değil. Evrim, değişebilirliği ve gelişebilirliği inceleyen bir bilim dalıdır. Uygarlaşmak için bir gerekliliktir” ifadelerini kullandı.

"Ortaöğretimde kalıplaşmış, dogmatik düşünceler verirseniz o toplumu yok edersiniz"

Türkiye’de AKP hükümetinin eğitimde dinselleştirme ve “dindar nesil yetiştirme” politikalarını her geçen gün artırmasına ve “tartışmalı ve anlaşılması zor” olduğu gerekçesiyle “evrim” konusunun müfredattan çıkarılmasına ilişkin de konuşan Demirsoy, şunları kaydetti:

“Yapılmak istenen çok açık. Evrim, Müslüman ülkelerde ve Türkiye’de aydın ve yaratıcı insan gücünü ortadan kaldırabilmek için yasaklanıyor. Bir çocuğun yeni koşullara uyum sağlayabilmesi için ancak ortaöğretimde eğitim verirsiniz. Eğer ortaöğretimde kalıplaşmış, dogmatik düşünceler verirseniz o toplumu yok edersiniz. Türkiye’de yapılmak istenen de budur. Dünyada yalnızca Afganistan ve Suudi Arabistan’da evrim anlatılmıyor. Bu iki ülkenin düşünürleri çok akıllı oldukları için mi evrimi yasakladılar? Bugün İran’da dahi ortaöğretimin yüzde 60’ı evrim ile ilgili. Hiçbir ülke yok ki evrim olmadan bilime dayalı eğitim yapsın. Ama benim ülkemin insanına ‘Sen 1400 yıl önceki gibi yaşayacaksın’ deniyor. Dünyada böyle bir canlı hiçbir zaman hayatta kalmadı. Çabamız Türk gençliğini geleceğe hazırlamak; bilim adamları ve olayları önceden görebilen aydınlar yetiştirmek olmalı.”

TIKLAYIN - Evrim teorisiyle ilgili yanlış bilinenler