Gündem

Doç. Dr. Seda Demiralp: Brezilya'da Lula zaferi popülizmin geleceği hakkında ne söylüyor?

"Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet konusunda tüm dünyada artan bir duyarlılık olsa da, bu hareket aynı anda karşıt grupları da tetikliyor"

Brezilya’da 30 Ekim’de gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunu eski başkan Luiz Inacio Lula da Silva, kısa adıyla Lula kazandı

01 Kasım 2022 08:57

Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Demiralp, Brezilya'da gerçekleştirilen seçimleri kaybeden mevcut başkan Jair Bolsonaro'nun kadın düşmanı, silah ve şiddet yanlısı olduğunu belirterek, "Lula’nın ve onun liderlik ettiği Umut İttifakı’nın seçim kampanyası hayat pahalılığını, özellikle de artan gıda fiyatlarını ve gelir adaletsizliğini merkeze aldı. Son yirmi yılda tüm dünyada yükselen popülist talebin ardında büyük oranda ekonomik eşitsizliklerin yattığını düşünecek olursak bu talebi karşılamayı hedef alan bir siyaset, popülist siyasetçilerin silahını elinden alması açısından isabetliydi" diye yazdı.

Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet konularında tüm dünyada bir duyarlılık olsa da, bu hareketin karşıt grupları tetiklediğine işaret eden Demiralp, "Pek çok sağ siyasetçi de bu duyguları siyasallaştırıp buradan oy devşirmeyi hedefliyor ve beceriyor da. Benzerlerini, geçtiğimiz Macaristan, İsveç, ve İtalya seçimlerinde de gördük" ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...