Gündem

Diyarbakır'ın ilk moda tasarımcısı, hayatını kaybetti

11 Haziran 2024 16:10

Diyarbakır'ın ilk moda tasarımcısı Şermin Cemiloğlu, 98 yaşında hayatını kaybetti. Aynı zamanda Cemil Paşanın torunu olan Şermin Cemiloğlu’nun cenazesi Mardin Kapı'daki aile mezarlığında toprağa verildi. 

Diyarbakır’da yaşamını sürdüren Şermin Cemiloğlu, yaşlılığa bağlı olarak evinde hayatını kaybetti. Vecdi Cemiloğlu ile evli olan Şermin Cemiloğlu, aynı zamanda 2022 yılında hayatını kaybeden Diyarbakırlı iş insanı Ferda Cemiloğlu'nun da annesiydi. 

1926 yılında dünyaya gelen Şermin Cemiloğlu, 1943-47 yılları arasında Ankara'da eğitim gördü. Yaptığı çizimlerle Diyarbakır'ın ilk, Türkiye'nin de ilk birkaç moda tasarımcısından biri olan Şermin Cemiloğlu, uzun süreden beri Diyarbakır'da yaşıyordu.

Ankara'da okurken çizimler yapan Cemiloğlu'nun defteri, aile tarafından belediyeye verilen ve kent müzesi olarak faaliyet gösteren Cemilpaşa Konağı'nda sergileniyor. Tarihi Sur ilçesinde Ali Paşa mahallesinde bulunan ve 1888 yılında inşa edilen Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi'nde, kentin tarihi, yaşam tarzı, mimarisi ve el sanatları gibi zenginliklerini yansıtan çok sayıda eser bulunuyor. 500 belge, 450 siyah beyaz fotoğraf, Kültür Bakanlığınca tescillenen 235 eser ve 260 etütlük eser ile Diyarbakır’ın tarihine ışık tutan konakta Şermin Cemiloğlu'nun çizdiği kıyafetler de önemli bir yer tutuyor. 

Şermin Cemiloğlu kimdir?

1926 yılında Diyarbakır'da "Küçük Ev" diye adlandırdıkları konakta dünyaya geldi. 1947 yılına kadar izmir, Aydın, Lüleburgaz, Ordu ve Ankara'da ailenin sürgün yıllarında eğitimini tamamladı. 1943-47 yıllarında Mesleki Kız Mektebini okudu. Mesleki eğitimini aldığı dönemlerde çağdaş kreasyonların hazırlandığı moda sunumlarında çizim ve kreasyonları yer aldı. Bu özel kreasyon sunumları için tasarladığı seçkisi, defterinde yer almaktadır. 1947 yılında Diyarbakır'a döndüklerinde Kız Meslek Okulu'nda öğretmenlik yapmaya başladı. 

1950 yılında Suriye'de yaşayan amcasının oğlu Vecdi Cemilpaşa ile evlendi. 5 çocuk annesi Şermin Cemiloğlu, 1968 yılında ailesiyle Türkiye'ye geri döndü.

Şermin Cemiloğlu'nun Kürtçe ve Türkçe yazdığı iki şiir kitabı bulunuyor.