Gündem

Kayyum tartışmasına belgeli yanıt: Diyarbakır’daki bulvara "Şeyh Said" ismi, Osman Baydemir döneminde verilmiş

13 Aralık 2023 21:52

Diyarbakır’da geçen hafta açılışı yapılan bir bulvara Şeyh Said isminin verildiği haberi gündem olmuştu. Belgeler, bulvara Şeyh Said ismini verenin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi meclis kararıyla, dönemin Belediye Başkanı Osman Baydemir olduğunu ortaya çıkardı.

Amida Haber'in aktardığı habere göre Şeyh Said Bulvarı ve 60 yere verilen isim 29/11/2011 tarihinde 274 sayılı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi meclis kararıyla, dönemin Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından verildi.

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın’ın verdiği bilgilere göre Dağkapı Meydanı’na “Şeyh Said Meydanı” Kürtçe ismi ile “Qada Şêx Seîd” ismi ise 12/18/2014 tarihinde 241 sayılı meclis kararıyla verildi. Dönemin Belediye Eş Başkanları ise Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'ydı.

"Kürtler Şeyh Said ismi nedeniyle yargılanırken, rejim bundan siyasi rant devşirmeye çalışıyor"

Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala döneminde Şeyh Said ismi nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan ve Eş Başkanları ile bazı daire başkanları hakkında soruşturma açıldığını hatırlatan Avukat Cihan Aydın, şunları söyledi:

“Bu mesele üzerinden Şeyh Said’in hatırasına yönelik ahlaksız, saldırgan ve gerçek dışı açıklamaların yapılması ve yaklaşan yerel seçimleri fırsat bilip siyasi rant aracı olarak kullanılması utanç verici bir durumdur. Kürt halkı yeri ve zamanı geldiğinde demokratik tepkisini ortaya koyacaktır. Bu mesele rejimin ve ona yedeklenen yargının, Kürt Belediyelerine yönelik çifte standartlı yaklaşımının en çarpıcı örneklerinden biridir. Kürtler Şeyh Said ismi nedeniyle yargılanırken, rejim bundan siyasi rant devşirmeye çalışmaktadır.”