Gündem

Diyarbakır’daki Almanca kursları doldu taştı: İltica etmek için öğreniyorlar

Temsili görsel

01 Aralık 2023 14:56

Diyarbakır’da Almanca kurslarına İngilizce kurslarından kat be kat daha fazla rağbet var. Bir çoğunun amacı Almanya’ya göç etmek.

Diyarbakır’daki Almanca kurslarına olan rağbet İngilizce kurslarından kat be kat daha fazla. Sayı o kadar arttı ki İngilizce kurs işletenler artık Almanca kurslarına ağırlık vermeye başladı. Amida Haber'in haberine göre, ismini vermek istemeyen Almanca kursları işletmecisi beş yıl öncesine kadar İngilizce kurs işlettiğini belirterek son 3 yıldır Almancaya ağırlık verdiğini ve yoğun ilgiden sınıflarında yer olmadığını belirtti.

Başvuru sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken işletmeci “Başvurular o kadar çok ki, sıraya koymak zorunda kalıyoruz. İlk iki ay boş yer yok, üçüncü ay gelip kursa başlayabilirsin diyoruz. Diyarbakır Diyarbakır olalı Almancaya bu kadar yoğun ilgi göstermemişti” dedi.

Çoğu sağlık çalışanı

Amida Haber’in kurs sahiplerinden aldığı bilgiye göre kursa gelenlerin bir çoğu sağlık çalışanı. Doktor ve hemşireler en fazla ilgi gösteren kesimi oluşturuyor. Yeşil pasaporta sahip bir çok kişinin İngilizce yerine Almanca kurslarını tercih ettiğinin altını çiziyorlar. Bir çoğu evlerini, arabalarını satarak Avrupa’ya yerleşmek istiyorlar. Almanca kurslarını tercih etmelerinin en büyük nedeni de Almanya ve İsviçre’ye yerleşmek istemeleri. İsviçre’de Alman kantonu olduğu için oraya gitmek isteyenler de Almancayı tercih ediyor.

Avukatlar da var

Yıllarca avukatlık mesleğini icra edenlerin de Almanca kurslarına geldiğini belirten kurs yetkilileri, “Her meslekten başvurular var. Ama bir çoğu memur. Neden göç etmek istedikleri konusunda, bir çoğunun ortak cevabı şu; çünkü burada geleceğimizi göremiyoruz. Evet, ekonomik durumumuz iyi ama çocuklarımızın daha iyi bir geleceğe kavuşması için bu kararı aldık.”

Diyarbakır’ın yanı sıra Mardin, Van, Antep ve Urfa’da da Almanca kurslarına yoğun ilginin olduğu öğrenildi.