Sağlık

Diyarbakır'da 'Randevu karşılığı parayla ameliyat' skandalı

Hastanenin medikal hizmet işini alan firmanın, kamuya ait cihazları kullanarak tomografi çektiği ve bu işlemleri kendi cihazlarıyla yapılmış gibi devlete fatura ettiği de tespit edildi

05 Haziran 2024 09:56

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşananlar giderek büyüyen sağlık skandallarına dönüşüyor. Geçtiğimiz yıl, Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümünde randevu sıkıntıları ve başhekim ile KBB hekimleri arasında yaşanan gerginlikler basına yansımıştı. KBB doktorları, usulsüz görevlendirmeler ve malzeme eksiklikleri nedeniyle ameliyat gerçekleştiremediklerini iddia ederken, konuyla ilgili açıklama yapan Başhekim Süleyman Öden, "Doktorlar sadece burun estetiği yaparak para kazanıyor, diğer gerekli ameliyatları yapmıyorlar" şeklinde suçlamada bulunmuştu.

Sağlık Bakanlığı müfettişleri, başhekimin bu iddialarının ardından hastanedeki KBB ameliyatlarını detaylı bir şekilde inceledi. Yapılan uzun süreli araştırmalar sonucunda müfettişler raporlarını tamamladı. Rapor sonucunda, KBB ameliyatlarıyla ilgili gündeme gelen bazı doktorlar farklı illere gönderilirken, hastanedeki birçok yöneticiye çeşitli cezalar uygulandı. Ayrıca, Başhekim Süleyman Öden ve hastane idarecileri B.S, Ö.D, Z. Z, A.G, E.O'ya ceza puanları verildiği öne sürüldü.

Amida Haber'den Hozan Adar'ın aktardığına göre, müfettişler ayrıca, hastanede bazı yönetici ve personele haksız yere fazla mesai yazıldığını belirledi ve bu kişilerden fazla mesai ücretlerinin iadesi talep edildi. İlginç bir şekilde, müfettiş soruşturması sırasında hastanenin başhekimi ile kamu hastaneleri başkanının aynı kişi olduğu ortaya çıktı. Ceza alan bir müdür yardımcısının ise başka bir hastaneye müdür olarak terfi ettirildiği, bu kişinin 45 ceza puanı aldığı ve sendika referansıyla idareci olarak atandığı iddia edildi.

Hastanenin medikal hizmet işini alan firmanın, kendi cihazları yerine kamuya ait cihazları kullanarak tomografi çektiği ve bu işlemleri kendi cihazlarıyla yapılmış gibi devlete fatura ettiği tespit edildi. Bu nedenle firmanın bir yıl süreyle ihalelere katılması yasaklandı. Ayrıca hastanenin gıda hizmetlerini sağlayan başka bir firmaya da para cezası verildiği öğrenildi.