Gündem

Diyarbakır’da 'Lütfen Kürtçe konuşun' yazan kafenin sahibine ağır suçlama: 'Anayasası’nın 3. maddesini ihlal’den suçlandı; 'Talimatı kimlerden aldınız?' diye soruldu

31 Mayıs 2024 01:20

15 Mayıs Kürt Dil Günü’nün ardından müşterilerine Kürtçe hizmet vereceğini açıkladıktan sonra gözaltına alınan Diyarbakır’daki Pine kafenin sahibi Ramazan Şimşek, Anayasa’nın 3. maddesini ihlal etmekle suçlandı. Polis sorgusunda, "Devletin resmi dili olan Türkçeyi işyerinde yasaklama talimatını kim ya da kimlerden aldınız?" sorusu da yöneltilen Şimşek, kafede Türkçe hizmet de sunduğuna dikkat çekti. Amacının Kürtçeye pozitif ayrımcılık yapmak olduğunu ifade eden Şimşek,  Diyarbakır’da toplumun çoğu Kürtçe konuşur. Bu durumu da göz önünde bulundurarak Kürtçe hizmet vermeye çalışıyorum. Zaten kafeye Kürtçe bilmeyen müşteriler de gelmekte, hizmet vermemem ticarete aykırı bir durum. Bana da Türkçe konuştuğum için hizmet alamadığına dair herhangi bir şikâyette bulunan olmamıştır”  dedi. Müşterilerin söylediği Kürtçe şarkıların da sorulması üzerine, “Dengbej söyleyen insanlardır, şarkılar anonimdir” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi’ndeki Sanat Sokağı’nda bir süre önce açılan Pîne isimli kafenin sahibi Ramazan Şimşek, müşterilere Kürtçe hizmet vereceğini açıkladıktan sonra, sosyal medyadan hedef gösterildi. ‘Silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak’ ile TCK 301. madde uyarınca ‘Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama’ suçlamalarından hakkında soruşturma başlatılan Şimşek, Çarşamba günü sabah saatlerinde kafeteryaya yapılan baskınla gözaltına alındı.  

Bugün savcılığa çıkarılmasın beklenen Şimşek’e, Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi’ndeki sorgusunda hakkında 11 ihbar yapıldığı aktarılırken, kafe çalan Kürtçe şarkılar ile aramada ele geçirilen 3 adet A4 boyutunda ve üzerinde Kürtçe “15 Mayıs Kürt Dil Bayramından sonra bu iş yerinde artık Kürtçe konuşulacak. Lütfen Kürtçe konuşun” ifadesi bulunan görseller de soruldu.

Anayasa’yı ihlalle suçlandı, "Talimatı kimlerden aldınız" diye soruldu

Avukatı olarak Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir’in bulunduğu sorguda, Şimşek’e, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi dili olan Türkçeyi sahibi olduğunuz ‘Pine Çand Coffee’ isimli işyerinde yasaklama talimatını kim ya da kimlerden aldınız? Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasası’nın 3. maddesini açık olarak ihlal etmenizdeki amaç nedir? İş yerinizde PKK/KCK terör örgütünün propagandasının yapıldığı bu tarz şarkıların söylenmesine izin vermenizdeki amacınız nedir?” soruları yöneltildi.

Anayasa’nın “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” diyen 3. maddesini ihlal etmekle suçlanan Şimşek, suçlamaları reddederek şu ifadeyi verdi:

“Diyarbakır’ın çoğu Kürtçe konuşur, Türkçe konuştuğumda şikâyet eden olmadı”

“Ben ticaretle uğraşan bir kişiyim. Ticaretin temel prensibi arz taleptir. Ben de talep üzerine sunum yaparak kafemi işletiyorum. Diyarbakır’da toplumun çoğu Kürtçe konuşur. Bu durumu da göz önünde bulundurarak Kürtçe hizmet vermeye çalışıyorum. Amacım işletmenin kazancını arttırmaktır. Yukarıda ekran alıntısı 6 olarak alıntılanarak sunulan görselde Kürtçenin yasaklanması söylenmemiştir. ‘15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’ndan sonra bu iş yerinde artık Kürtçe konuşulacak. Lütfen Kürtçe konuşun’ şeklindeki evrakı basın mensupları geldiği ve röportaj verdiğim esnada işlettiğim kafeye ben astım. Bu kağıtta Kürtçeye pozitif ayrımcılık yapma amacı güttüm. Zaten kafeye Kürtçe bilmeyen müşteriler de gelmektedir. Bu müşterilerimize bu dili bilmemeleri nedeniyle hizmet vermemem ticarete aykırı bir durumdur, bana da Türkçe konuştuğum için hizmet alamadığına dair herhangi bir şikayette bulunan olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti devleti Anayasasının 3. Maddesini ihlal etmediğimi düşünüyorum.”

Müşterilerin söylediği şarkılar da soruldu: Dengbej söyleyen insanlardır, şarkılar anonimdir

Kafede çalınan Kürtçe şarkılar ile kitap ve dergiler, ayrıca sosyal medya hesaplarında paylaştığı Kürtçe parçalar ile müşterilerin söylediği şarkılar da sorulan Şimşek, şöyle devam etti:

“Benim iş yerimde PKK/KCK mensuplarının benimsenmesiyle ilgili bir durum yoktur. Kafenin sosyal medya hesabından yapılan bu paylaşımlar iş yerimizde bu tarz etkinliklerin yapıldığı birçok müzik türlerinin sergilendiği yönünde müşterilere reklam amacı ile yapılmıştır. Bu şarkılar anonim şarkılar olup, herhangi bir propaganda amacı taşımamaktadır. Ayrıca bu şarkıların yasaklı olduğuna dair herhangi bir bilgim yoktur. Belirtilen paylaşımlardaki şahısları tanımıyorum, bunlar günübirlik iş yerime gelen müşterilerimdir. İş yerindeki doğal ortamdan kaynaklı şarkı ve dengbej söyleyen insanlardır.

Benim iş yerinde çok sayıda dergi ve kitap bulunmaktadır. İş yerindeki kitapları kitapçıdan temin ediyorum. Hatta iş yerinde bine yakın kitap bulunmaktadır. Bu kitap ve dergilerin yasaklı olduğunu bilmiyordum. Bunlar kafede dekor amaçlı bulunan yayınlardır. Asla bu kitapların kafede satışı söz konusu değildir. Her bir kitaptan bir ya da iki tane bulunur.”