Çevre

Diyarbakır'da 10 bin dönüm tarım arazisi kül oldu: Ziraat Odası'ndan afet bölgesi ilan edilmesi çağrısı

"Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bölgede hasar tespiti yapması ve gereken desteğin sağlanması için afet bölgesi ilanı büyük önem taşıyor"

23 Haziran 2024 09:53

Diyarbakır'da son bir ay içerisinde çıkan yangınlarda 10 bin dönüm ekili arazi yandı. Yangınların büyük çapta maddi ve manevi zarara yol açtığı belirtilirken, Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, yangın alanının afet bölgesi olarak ilan edilmesini talep etti.

Elektrik trafoları yangınların ana sebebi

Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, Amida Haber'e verdiği demeçte, yangınların büyük bir kısmının elektrik trafolarından kaynaklanan kıvılcımlar sebebiyle başladığını belirtti. Delil, "Son bir ayda 9-10 bin dönüm buğday ve arpa ekili alan kül oldu. Çınar bölgesindeki son yangında ise bin 500 dönüm alan zarar gördü" dedi.

İtfaiye ekiplerinin geç müdahalesi eleştirisi

Delil, özellikle Çınar ve Mazıdağı arasında çıkan yangına dair, itfaiye ekiplerinin geç müdahalesini eleştirdi. Bölgenin dağlık ve ulaşımın zor olduğu bir konumda olmasının itfaiye ekiplerinin erken müdahale şansını azalttığını belirtti. Ayrıca, belediyelerin itfaiye ekiplerinin sayısını artırması ve yangın sezona hazırlıklı olunması gerektiğine vurgu yaptı.

Afet bölgesi ilan edilmesi talebi

Yangınların verdiği zararın boyutları nedeniyle, Delil ve çiftçiler afet bölgesi ilan edilmesini umut ediyorlar. Delil, "Köylüler ve çiftçiler ciddi zararlarla karşı karşıya. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bölgede hasar tespiti yapması ve gereken desteğin sağlanması için afet bölgesi ilanı büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Yangınlardan korunma çağrısı

Son olarak, Delil yangınlardan korunmak için herkese büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlatarak, belediyelerin ve vatandaşların daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Belediyelerden itfaiye kapasitesini artırmasını, vatandaşlardan ise çevreye atık atılmamasını istedi.

TIKLAYIN - Mardin Mazıdağı ile Diyarbakır Çınar'daki yangında ölü sayısı 14'e yükseldi