Gündem

Diyarbakır Barosu avukatlarına "Ermeni Soykırımı" ifadesinden beraat

Mahkeme, suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek, sanıkların ayrı ayrı beraatına karar verdi.

17 Ekim 2022 15:07

Diyarbakır Barosu’ndan 11 avukat, 2018 yılında yaptıkları yazılı açıklamada kullandıkları 'Ermeni Soykırımı' ifadesi nedeniyle yargılandık davada beraat etti. Mahkeme, suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek, sanıkların ayrı ayrı beraatına karar verdi. 

Diyarbakır Barosu, 24 Nisan 2018 yazılı bir basın açıklaması yayınladı. Burada kullanılan 'Ermeni Soykırımı' ifadesi nedeniyle 11 avukata dava açıldı.

Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada dönemin Baro Başkanı Cihan Aydın, Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Dal, Erhan Aytekin, Fırat Üğer, Gazal Bayram, Serdar Çelebi, Özgür Yılmaz Biçen, Ömer Şeran, Mehmet Akbaş, Muhlis Oğurgül, Teyfik Karahan ve avukatları hazır bulundu. 

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre,  duruşmada savunma yapan dönemin Baro Başkanı Cihan Aydın, açıklamanın hakikatle yüzleşme çağrısı olduğunu dile getirdi. O dönemde Diyarbakır'daki Ermeni nüfusunun yüzde 34 olduğunu, günümüzde ise bu oranın yüzde 10-15 olduğunu söyledi. Aydın,  "Bizim cevabının aradığımız soru, Ermeni nüfusuna ne olduğu sorusudur. Biz meseleye böyle bakıyoruz. Bu açıklama, hakikat ve yüzleşme çağrısıydı. Biz meseleye siyasetçiler gibi konjonktüre göre bakmıyoruz. Biz meseleye hakikat ve yüzleşme açısından bakıyoruz. Bizim açıklamamız bu coğrafyada yaşayanları barışçıl bir şekilde bir arada yaşamaya sevk eden bir açıklamaydı" diye konuştu. 

Savunma yapan baro yönetim kurulu üyeleri de açıklamanın düşünce ve ifade özgürlüğü sınırlarında kaldığına işaret etti. Savunmaların ardından Cumhuriyet Savcısı, suçun yasal unsurları oluşmadığı için sanıkların beraatını talep etti. 

Avukatların savunmalarının ardından kararını açıklayan mahkeme, suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek, sanıkların ayrı ayrı beraatına karar verdi. 

Diyarbakır Barosu hakkında 24 Nisan açıklaması nedeniyle bu yıl da soruşturma başlatılmıştı. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve yönetim kurulu üyelerinin bu yıl da 24 Nisan’da yaptıkları açıklama nedeniyle Adalet Bakanlığı soruşturma izni vermişti.  Eren ve yönetim kurulu, TCK 301’den yargılanacaklar.